Πούτιν: Θα συντρίψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Πούτιν: Θα συντρίψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Οι φανατικοί πρέπει να ηττηθούν αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος και αφήνει νέες αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η στοχοθέτηση εδαφών που έχουν καταλάβει.

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ. «Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός σε αυτά τα θέματα για να καταλάβει ότι εάν [το ΙΚ] τα καταφέρει να νικήσει στη Συρία, [τα μέλη του] αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα επιστρέψουν στη Ρωσία» και θα αναλάβουν δράση και εκεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ώρα που Πούτιν έκανε αυτές τις δηλώσεις, τα Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν τις παρθενικές επιδρομές τους στη Συρία.Όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times, αεροσκάφη στοχοθέτησαν θέσεις κοντά στην κεντρική πόλη Χομς, αφού πρώτα ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που διευκρίνισε πως στόχοι των επιδρομών είναι στρατιωτικός εξοπλισμός, κέντρα διαβιβάσεων, οχήματα, και αποθήκες καυσίμων και οπλισμού.

Παρότι οι οριστικές ανακοινώσεις ήρθαν σήμερα, η Μόσχα προλείαινε για αρκετό καιρό το έδαφος για μία ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία: Αφενός επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της στην αεροπορική βάση που διατηρεί στη Λαττάκεια, ενώ αναβάθμισε την ναυτική της βάση στην πόλη Ταρτούς.

Η Μόσχα παράλληλα έστειλε δεκάδες αεροσκάφη τελευταίας γενιάς στο καθεστώς της Δαμασκού όπως επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα για αποστολές αναγνώρισης ενώ στέλνει και προσωπικό εδάφους και πληρώματα αεροσκαφών.