Πουτζδεμόν: Θα επιστρέψω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής

Πουτζδεμόν: Θα επιστρέψω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε διαφύγει στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της, την 1η Οκτωβρίου 2017.

Ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rac1 πως θα επιστρέψει στην Ισπανία σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής τον επόμενο Μάιο, όπως έχει προταθεί από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως με την ιδιότητά του αυτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλη την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας.

Ο ίδιος σημείωσε, στην ίδια συνέντευξη, πως το μέτρο της ασυλίας ξεκινά να ισχύει από τις πρώτες στιγμές που ένας υποψήφιος αναδεικνύεται ευρωβουλευτής, μάλιστα αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει. «Εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή μου και ενεργοποιήσει την ασυλία μου, σε εκείνη την περίοδο θα αποφασίσω ποια έδρα θα επιλέξω», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομες από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως ένας απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ’ αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πουτζδεμόν προειδοποίησε πως η Ισπανία «θα παραβίαζε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας».

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Πουτζδεμόν θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της δεξιάς παράταξής του JxCat, ο πρώην πρόεδρος δεν βλέπει επίσης «να υπάρχει εμπόδιο στο να μην παρίσταται προσωπικά» στην κατάθεση του ψηφοδελτίου στην εκλογική επιτροπή.

Όσον αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το JxCat στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πουτζδεμόν απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηρίξει μία νέα θητεία του Πέδρο Σάντσεθ: «θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τη δημοκρατία και να μπλοκάρουμε το Άρθρο 155», για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, τόνισε ο πρώην πρόεδρος και απέκλεισε «οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» με το PSOE κι επανέλαβε όλα τα αιτήματα των Καταλανών για διάλογο και αυτοδιάθεση.

Αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει η συμμαχία των αυτονομιστών στην Καταλονία (JxCat και ERC) ο Πουτζδεμόν θέλησε να δείξει συμβιβαστικότητα, τονίζοντας πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ως «αντίπαλοι μεταξύ τους», αλλά να συνειδητοποιήσουν πως «την πραγματική μάχη πρέπει να τη δώσουμε με το ισπανικό κράτος».

Πηγή: EFE, El Publico