ΠΟΞ για Thomas Cook: Πρωτόγνωρο πλήγμα στον τουρισμό – Απαιτούνται έκτακτα μέτρα

ΠΟΞ για Thomas Cook: Πρωτόγνωρο πλήγμα στον τουρισμό – Απαιτούνται έκτακτα μέτρα
epa06147120 (FILE) - A file photo dated 13 August 2009 showing a Thomas Cook travel branch in Brighton, Britain. Travel company Thomas Cook is to release their 2016 full year results on 23 November 2016. Reports on 16 August 2017 state the spokesman of international tourism company Thomas Cook releasing a statement saying Thomas Cook together with its German airline Condor 'are standing ready to play an active role in the future of Air Berlin'. Air Berlin, Germany's second largest airline, filed for insolvency proceedings on 15 August 2017. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Καμπανάκι» για τους κλυδωνισμούς στον τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook κρούει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ( ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι είναι ώρα «άμεσης δράσης».

«H σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της» αναφέρει σε δήλωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρο» το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως προειδοποιεί ο κ. Τάσιος, «αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα “έμφραγμα” στον τουρισμό,  μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία».

«Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή. Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια» υπογραμμίζει.

Δηλώνει ακόμη πως η Ομοσπονδία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε “ανοιχτή γραμμή” με το υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία. «Κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα “αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας» διαβεβαιώνει, προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται».

«Συνεπώς  αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα. Γι αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση. Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε» καταλήγει.