Prada: Τα πλάνα για πλατφόρμα με Cartier και το turnaround στην εποχή του Λορέντζο Μπερτέλι

Prada: Τα πλάνα για πλατφόρμα με Cartier και το turnaround στην εποχή του Λορέντζο Μπερτέλι
Prada logo is seen on the store in the Galleria Vittorio Emanuele II in Milan, Italy on October 6, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Ο Λορέντζο Μπερτέλι, ο μεγαλύτερος γιος και κληρονόμος του διευθύνοντος συμβούλου της Prada, Patrizio Bertelli, υποσχέθηκε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ομίλου μόδας που ελέγχεται από την οικογένεια όταν αυτός αναλάβει τα ηνία σε λίγα χρόνια.

Ο Λορέντζο, ένας 33χρονος πρώην οδηγός σε ράλι, είναι επί του παρόντος επικεφαλής μάρκετινγκ της Prada και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης του ομίλου, ώστε οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου να αντιπροσωπεύουν το 15% επί του συνόλου της λιανικής μεσοπρόθεσμα, από μόλις 2% προ πανδημίας.

Σε ένα roadshow την περασμένη εβδομάδα, ο πατέρας του τον έστεψε και επίσημα ως διάδοχό του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να του παραδώσει τα «σκήπτρα» σε τρία με τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, ο Πατρίτσιο περιέγραψε τον γιο του ως «στοιχείο κλειδί στην ανάκαμψη του γκρουπ» που ο ίδιος και η σύζυγός του, κορυφαία σχεδιάστρια μόδας Μιούτσια Πράντα, έθεσαν σε εφαρμογή για να αναζωογονήσουν τις πωλήσεις.

Η στρατηγική ανάκαμψης, η οποία έχει επικεντρωθεί στην προώθηση της Prada στην αγορά, περικόπτοντας τη διανομή χονδρικής, απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα ο οίκος μόδας να είναι στο στόχαστρο των ανταγωνιστών του ως ελκυστικό δυνητικό «θήραμα» προς εξαγορά.

Ωστόσο, όπως και ο πατέρας του, ο Λορέντζο Μπερτέλι είπε ότι ο όμιλος που είναι εισηγμένος στο Χονγκ Κονγκ, στον οποίο η οικογένεια έχει ποσοστό 80%, δεν ήταν προς πώληση.

«Η απάντηση των γονιών μου αλλά και η δική μου είναι ναι», είπε σε συνέντευξη όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να κρατήσει την ομάδα στα χέρια του η οικογένεια.

«Δεν εξετάζω ούτε βλέπω άλλες επιλογές, γιατί ελπίζω να έχω ακόμη πολύ δρόμο μπροστά. Άρα θα ήθελα να παραμείνω ανεξάρτητος», πρόσθεσε, μιλώντας στα βιομηχανικά κεντρικά γραφεία του ομίλου. Ο ίδιος δε απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποκτήσει και άλλα brands, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για την ώρα, αλλά κανείς δεν ξέρει το μέλλον».

Από την άλλη, απέρριψε, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο τα κύρια labels του γκρουπ,- Prada και η σειρά Miu Miu, να διατίθενται μέσω Amazon, που επιδιώκει να προσελκύσει πολυτελή brands στην πλατφόρμα του. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η Amazon είναι έτοιμη για τα μεγαλύτερα brands… Δεν βλέπουμε ούτε Prada ούτε Miu Miu στην πλατφόρμα της Amazon αυτή τη στιγμή».

Αντίθετα, επανέλαβε ότι η Prada θα μπορούσε να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου με την Cartier.

Μια άμεση επένδυση σε μια τέτοια πλατφόρμα «θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία», είπε ο Bertelli. Ο όμιλος την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε έναν μεσοπρόθεσμο στόχο να αυξήσει το λειτουργικό του περιθώριο κέρδους στο 20% των πωλήσεων – πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα του παρελθόντος.

Ο Bertelli είπε ότι μακροπρόθεσμα ο όμιλος θα μπορούσε να επιστρέψει μεγάλη κερδοφορία, αλλά προσέθεσε ότι η Prada προτίμησε να θέσει λογικούς στόχους, αντί να στοχεύει πολύ ψηλά και να απογοητεύσει.