Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ μετά το φιάσκο της Οκλαχόμα

Παρά τις αντιδράσεις από το προηγούμενο περιστατικό, το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή για τον βιασμό ανήλικης. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε, την πρώτη εκτέλεση έπειτα από εκείνη στην Οκλαχόμα πριν από επτά εβδομάδες, η οποία είχε αφύσικα μεγάλη διάρκεια και είχε γίνει φανερό πως προκάλεσε πόνο στον καταδικασμένο.

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, η αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια την πραγματοποίησε. Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 ετών, καταδικασμένος για το φόνο μιας έφηβης, κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρα ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.

Το δικαστήριο απέρριψε τις δύο τελευταίες προσφυγές καθώς και τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Μάρκους Ουέλονς, καταδικασμένο για το φόνο μιας έφηβης.

Καμιά εκτέλεση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα έπειτα απ’ αυτή την ημερομηνία, καθώς οι εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση πέντε καταδικασμένων σε θάνατο αναβλήθηκαν.

Ο θάνατος του Κλέιτον Λόκετ είχε επέλθει 43 λεπτά μετά την ένεση μ’ ένα νέο θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, σε σύγκριση με τα περίπου δέκα λεπτά στα οποία επέρχεται συνήθως. Η νεκροψία έδειξε πως το προσωπικό στο οποίο είχε ανατεθεί η εκτέλεση δεν κατάφερε να τοποθετήσει σωστά την ενδοφλέβια παροχή και, έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες, είχε τρυπήσει τη μηριαία φλέβα.

Στις ύστατες προσφυγές του, ο Μάρκους Ουέλονς αμφισβήτησε τη νομοθεσία της Τζόρτζια που διατηρεί απόρρητη ολόκληρη τη διαδικασία της θανατηφόρας ένεσης και προστατεύει την ταυτότητα των κατασκευαστών και των προμηθευτών των προϊόντων.

Κατήγγειλε την προέλευση, από έναν μη εγκεκριμένο παρασκευαστή, του αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά και την απουσία εξειδίκευσης του προσωπικού στο οποίο ανατίθεται η εκτέλεση.

Εκτιμά πως αυτός ο «νόμος του απόρρητου τον κάνει να διατρέχει» ουσιαστικό κίνδυνο να υποστεί σημαντικούς πόνους όπως συνέβη κατά την εκτέλεση της Οκλαχόμα, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 χρόνων, καταδικάσθηκε σε θάνατο για το φόνο, το 1989, ενός 15χρονου κοριτσιού, γειτόνισσας και στενής φίλης του γιού της συντρόφου του. Αυτός ο Αφροαμερικανός είχε απαγάγει την 15χρονη ενώ εκείνη πήγαινε στο σχολείο της, την είχε βιάσει και στραγγαλίσει μ’ ένα καλώδιο τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια είχε κρύψει το πτώμα της σε κοντινό δάσος.

Διαβάστε ακόμα:

Τρομοκρατία με… hashtag!

Πρεμιέρα για το πρώτο «έξυπνο» όπλο

Η κρίση «ωθεί» τους Ευρωπαίους στην αυτοκτονία