Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Οκτωβρίου, την τελευταία υπό τον Μάριο Ντράγκι, απηύθυναν ένα ισχυρό κάλεσμα για ενότητα του διοικητικού συμβουλίου. «Περιμένουμε και βλέπουμε» η προσέγγιση για τα μέτρα δράσης.
Τα βρήκαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, αφήνοντας στην άκρη την κριτική στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για το οποίο ήταν διχασμένοι λίγες εβδομάδες πριν, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου, που έγινε στις 23-24 Οκτωβρίου.

Οπως θυμίζει το Reuters, ήταν εξάλλου η τελευταία συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν ένα «ισχυρό κάλεσμα» για ενότητα.

«Κοιτάζοντας μπροστά, έγινε ένα ισχυρό κάλεσμα για ενότητα του διοικητικού συμβουλίου», αναφέρεται.

Οσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, υπογράμμισαν ότι τα εισερχόμενα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα για το αν η οικονομική αδυναμία της ευρωζώνης θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Συμφώνησαν ωστόσο να υιοθετήσουν μία προσέγγιση «περιμένουμε και βλέπουμε» καθώς τα τελευταία μέτρα δράσης, που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων και πιο γενναιόδωρα δάνεια στις τράπεζες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν.

Τόνισαν επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο παρέμειναν αδύναμα το τρίτο τρίμηνο, παρά κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης καθώς και ότι το παγκόσμιο εμπόριο ήταν υποτονικό λόγω των εμπορικών εντάσεων και της πιο χαμηλής ζήτησης από την Ασία.