«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο deal Bethesda – Microsoft ύψους 7,5 δισ. δολαρίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλέον η Microsoft θα διαθέτει 23 first-party στούντιο παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.

Η Ευρ. Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων για την εξαγορά της ZeniMax Media, της μητρικής εταιρείας της Bethesda Softworks που περιλαμβάνει τα Doom και Fallout, από τη Microsoft.

Η συμφωνία εγκρίθηκε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεδομένου ότι «δεν εγείρει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με την κοινή αγορά». Η ολοκλήρωση του deal, με το οποίο τα μελλοντικά παιχνίδια της Bethesda θα ενταχθούν στη συνδρομή Xbox Game Pass, απαιτούσε την έγκριση της ΕΕ.

«Η Επιτροπή συμπέρανε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης της εταιρείας στην upstream αγορά και της παρουσίας ισχυρών downstream ανταγωνιστών στη διανομή βιντεοπαιχνιδιών» αναφέρει μια ανακοίνωση της Κομισιόν. «Η συναλλαγή εξετάστηκε βάσει της συνήθους διαδικασίας αξιολόγησης συγχωνεύσεων».

Μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία, η Microsoft θα διαθέτει 23 first-party στούντιο παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, με την προσθήκη προγραμματιστών όπως η Arkane με το Dishonored, η MachineGames με το Wolfenstein, η id Software με το Doom και η Tango Gameworks με το The Evil Within.

Η Microsoft μάλλον προτίθεται να διατηρήσει την αυτόνομη διεύθυνση της Bethesda υπό την τωρινή ηγεσία της. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να έχει δουλέψει για τη Mojang, τη LinkedIn και τη GitHub, οι οποίες συνεχίζουν να διοικούνται ξεχωριστά αφότου η Microsoft τις εξαγόρασε.

Η Microsoft ανακοίνωσε αρχικά το σχέδιο εξαγοράς της Bethesda τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενη να τιμήσει τις δεσμεύσεις αποκλειστικότητας έναντι του PS5 για τα Deathloop και GhostWire: Tokyo. Παιχνίδια όπως το The Elder Scrolls: Online «θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται όπως ακριβώς συνέβαινε και στο παρελθόν».

Το τι θα κάνει η Microsoft με τους μελλοντικούς τίτλους της Bethesda θα κρίνεται ανά περίπτωση, σύμφωνα με σχόλια του Phil Spencer, επικεφαλής gaming της Microsoft, τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, πώς η Microsoft σχεδιάζει να διαχειριστεί το επικείμενο διαστημικό βιντεοπαιχνίδι Starfield.