«Πράσινο φως» από το Κογκρέσο στην έναρξη της δημόσιας έρευνας για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ

«Πράσινο φως» από το Κογκρέσο στην έναρξη της δημόσιας έρευνας για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το «μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία» κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος.

H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την επίσημη, δημόσια έρευνα εν όψει μιας εκρηκτικής διαδικασίας καθαίρεσης σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας καθοριστικής σημασίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε την απόφαση αυτή με 232 ψήφους υπέρ έναντι 196, καθώς οι κοινοβουλευτικοί τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του κόμματός τους. Μόνο δύο Δημοκρατικοί, οι Κόλιν Πίτερσον από τη Μινεσότα και Τζεφ Βαν Ντριου από το Νιου Τζέρσι, ψήφισαν κατά. Και οι δύο εκλέγονται σε περιφέρειες όπου στις εκλογές του 2016 νίκησε ο Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ άσκησε πίεση επί του Κιέβου προκειμένου να κηλιδώσει τον πρώην αντιπρόεδρο, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπορεί να είναι αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται οποιαδήποτε παράβαση των καθηκόντων του και δηλώνει ότι αποτελεί τον στόχο “πραξικοπήματος”.

“Το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία”, ήταν η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι επιλέγουν “να σπαταλήσουν χρόνο σε μια παραπλανητική έρευνα παραπομπής” αντί να εξετάζουν νομοσχέδια για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων. “Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει τίποτα κακό και οι Δημοκρατικοί το γνωρίζουν”, πρόσθεσε. Η “τρελή εμμονή” των Δημοκρατικών και της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι “με αυτή την παράνομη διαδικασία παραπομπής δεν πλήττει τον πρόεδρο Τραμπ, πλήττει τον αμερικανικό λαό”, κατέληξε.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η δημοκρατία μας“, είχε δηλώσει νωρίτερα, από το ημικύκλιο της Βουλής, η Πελόζι.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την έναρξη μιας παρόμοιας διαδικασίας σε βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, η Βουλή ενέκρινε αυτό το ψήφισμα που καθιστά επίσημες τις έρευνές της. “Σήμερα, η Βουλή προχωρά ακόμη περισσότερο, καθορίζοντας τις διαδικασίες για τις δημόσιες ακροάσεις” ώστε οι Αμερικανοί πολίτες “να αποκτήσουν ιδία αντίληψη για τα γεγονότα”, σχολίασε η Πελόζι. “Είναι μια στενάχωρη ημέρα. Κανείς δεν έρχεται στο Κογκρέσο για να παραπέμψει έναν πρόεδρο”, πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές από την πλευρά τους κατήγγειλαν μια “μασκαράτα” που έχει ως στόχο να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο αίτημα του Τραμπ προς τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου οι ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν εισαγγελική έρευνα για τον Μπάιντεν και τον γιο του, τον Χάντερ, ο οποίος εργαζόταν για την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελος.

Ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών

Τις τελευταίες εβδομάδες, στις Επιτροπές που ερευνούν την υπόθεση έχουν καταθέσει, κεκλεισμένων των θυρών, περίπου 12 διπλωμάτες και σύμβουλοι, νυν και πρώην, του Λευκού Οίκου. Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, κάποιοι από αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους έδωσαν μαρτυρίες που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν τις προσπάθειες που κατέβαλαν επί μήνες στενοί συνεργάτες του Τραμπ –όπως ο προσωπικός δικηγόρος του, ο Ρούντι Τζουλιάνι– να πείσουν την Ουκρανία να παράσχει επιζήμιες πληροφορίες για τον Μπάιντεν, παρακάμπτοντας τους διπλωματικούς διαύλους.

Νωρίτερα σήμερα, κατέθεσε ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, ο Τιμ Μόρισον. Ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μόρισον παραιτήθηκε από το αξίωμά του την Τετάρτη, την παραμονή της κατάθεσής του. Συνεργαζόταν με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει επίσης κληθεί να καταθέσει στις 7 Νοεμβρίου αλλά πιθανότατα θα αρνηθεί, αναμένοντας να εκδοθεί επίσημη κλήτευση.

Αν η Βουλή ψηφίσει τελικά υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, τότε θα ξεκινήσει μια δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί αφού μέχρι τώρα οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν δείχνουν πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του Τραμπ.

Το αμερικανικό Σύνταγμα δίνει στη Βουλή τη δυνατότητα να θέσει τους κανόνες για την έρευνα. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ακολουθούν τους κανόνες της Βουλής και έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνουν δημόσιες ακροάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του επέκριναν δριμύτατα τη μυστικότητα που περιέβαλε τις ακροάσεις, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του προέδρου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταγγέλοντας το γεγονός ότι η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία. Η απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα έχει ως στόχο να στερήσει από τους Ρεπουμπλικάνους αυτό το επιχείρημα.

Εκτός από τις δημόσιες ακροάσεις, με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα πλέον στους Ρεπουμπλικάνους να καλούν τους μάρτυρες που επιθυμούν κατά τη διάρκεια της έρευνας που θα επιβλέπεται από την Επιτροπή Πληροφοριών. Στη συνέχεια, εφόσον βρεθούν αποδείξεις, θα σταλούν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης η οποία και θα συντάξει τα άρθρα του κατηγορητηρίου σε βάρος του Τραμπ. Σε εκείνο το στάδιο θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία ο ίδιος ο πρόεδρος και οι δικηγόροι του. Θα μπορούν δηλαδή να καλέσουν νέους μάρτυρες, να ζητήσουν έγγραφα, να προχωρήσουν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων και να εγείρουν ενστάσεις. Αλλά αν ο πρόεδρος αρνηθεί να συνεργαστεί με τα αιτήματα του Κογκρέσου, οι δικές του απαιτήσεις μπορεί να απορριφθούν.