Πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία
epa06943382 (FILE) - US President Donald J. Trump (L) looks at Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018 (reissued 11 August 2018). Turkish President Erdogan condemned US President Trump's doubling of tariffs on Turkish steel and aluminium imports up to 50 percent. The Turkish lira plunged over 20 percent against the US dollar after Trump's announcement on 10 August 2018, which has been exacerbated over the disputed imprisonment of US pastor Andrew Brunson in Turkey. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία έδωσε ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους αντάρτες τρομοκράτες και επεδίωκε να μπει ένα τέλος στην αμερικανική στήριξη. Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπήρξαν ο πιο αξιόπιστος αμερικανικός εταίρος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε αυτό το στρατηγικό σημείο της βόρειας Συρίας. Όπως σημειώνουν οι «New York Times» η απόφαση του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τάσσονταν υπέρ της διατήρησης ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία, που θα συνέχιζε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στο Ιράν και τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ άφησαν να εννοηθεί ότι περίπου 100 με 150 αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή θα αποσυρθούν πριν από την τουρκική επιχείρηση αλλά δεν θα απομακρυνθούν εντελώς από τη Συρία.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της τηλεφωνικής τους συνομιλίας συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

O OHE «προετοιμάζεται για το χειρότερο»

Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως δεν θα αντιταχθούν σε μια τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.