«Πράσινο φως» για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Επίθεση σε έναν σύμμαχο, ισοδυναμεί με επίθεση σε όλη τη συμμαχία, δήλωσε ο Ράσμουσεν - Ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

«Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) της συμμαχίας στέλνει το σαφές μήνυμα πως το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του NATO συμφωνούν να διατηρηθεί μια κυλιόμενη, αλλά συνεχής παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.

Ο ΓΓ του NATO πρόσθεσε ότι το μήνυμα σε οποιονδήποτε δυνητικό επιτιθέμενο είναι: «εάν σκεφτείς καν να επιτεθείς σε έναν σύμμαχο, θα αντιμετωπίσεις όλη τη συμμαχία».

Η Σύνοδος Κορυφής παράλληλα ενέκρινε ακόμη το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δύναμης εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης. Θα πρόκειται «για μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και να «αντιδρά σε κρίσεις», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, οι ενέργειες της οποίας στην Ουκρανία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας χθες και σήμερα.

Μήνυμα στη Μόσχα στέλνει και η απόφαση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του NATO το 2016 να διεξαχθεί στην Πολωνία, όπως επίσης ανακοίνωσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστή» την απόφαση να φιλοξενήσει η Βαρσοβία τη Σύνοδο καθώς θα επιδείξει τη δέσμευση της Συμμαχίας έναντι της Πολωνίας αλλά και την «πιο ορατή παρουσία του NATO στα ανατολικά».

Επιπλέον ο Ράσμουσεν διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο NATO, ενώ επέμεινε στο ότι καμιά «τρίτη χώρα» δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην εισδοχή οποιουδήποτε κράτους στο Σύμφωνο. «Η πόρτα του NATO παραμένει ανοιχτή», σημείωσε.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στη διεύρυνση» του NATO, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Ακόμη, οι ηγέτες των κρατών μελών του NATO ενέκριναν ένα σχέδιο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να προεγκατασταθούν εξοπλισμός και εφόδια για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης 3.000-5.000 ανδρών στα κράτη-μέλη του Συμφώνου στην περιοχή. Στόχος είναι να καθησυχαστούν χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό συνασπισμό, όπως η Πολωνία και ιδίως οι χώρες της Βαλτικής—η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του NATO ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους-μέλους της συμμαχίας, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια επέκταση της εντολής της συμμαχίας για την αντιμετώπιση νέων απειλών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υποδομές —χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.ο.κ.— χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

«Σήμερα δηλώνουμε ότι η άμυνα των ψηφιακών υποδομών αποτελεί μέρος της κεντρικής αποστολής του NATO να παρέχει συλλογική άμυνα», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είπε σήμερα πως η χώρα του καλωσορίζει και εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση της συμμαχίας να δημιουργηθεί μια δύναμη ιδιαίτερα ταχείας αντίδρασης αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη. «Αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη αξία στο γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος στην αύξηση του επιπέδου της ετοιμότητας του NATO» και στο ότι θα δημιουργηθεί μια δύναμη-αιχμή του δόρατος που θα περιλαμβάνει «περίπου 5.000 στρατιώτες για να υπάρχει μια απολύτως άμεση αντίδραση», είπε ο Κομορόφσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νιούπορτ. 

Αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες τα μέλη του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές των αμυντικών δαπανών και να λάβουν μέτρα ώστε αυτές να ανέλθουν στο ποσοστό-στόχο της Συμμαχίας -το 2% του ΑΕΠ της καθεμιάς- μέσα σε μια δεκαετία.

Τα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τα οποία τηρούν ήδη σήμερα το ποσοστό-στόχο όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία, θα επιδιώξουν να το διατηρήσουν σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

«Οι σύμμαχοι των οποίων το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα είναι κατώτερο αυτού του επιπέδου θα σταματήσουν κάθε μείωση στις αμυντικές δαπάνες· θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους ενόσω το ΑΕΠ τους αναπτύσσεται», με το στόχο να είναι «να κινηθούν προς την κατεύθυνση του ορίου του 2% μέσα σε μια δεκαετία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ΗΠΑ πίεζαν έντονα τα κράτη-συμμάχους τους να αναστρέψουν τη μεγάλη μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών που καταγραφόταν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Διαβάστε ακόμη:

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Για νέες κυρώσεις στη Ρωσία συμφώνησαν οι «5 μεγάλοι» του ΝΑΤΟ