«Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης από τους «27»

«Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης από τους «27»
epa07205909 (L-R) Dutch Finance Minister Wopke Hoekstra, Luxembourg's Finance Minister Pierre Gramegna, Irish Minister for Finance and Public Expenditure Paschal Donohoe, Finnish Finance Minister Petteri Orpo and Belgian Finance Minister Johan Van Overtveldt during Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 03 December 2018. EPA/OLIVIER HOSLET

Έπειτα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», σημειώνει.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία αυτή. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν περίπου στις 09:45 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπραγματεύονταν όλη τη νύχτα στις Βρυξέλλες για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Σημειώνεται πως λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Μπρουνό Λεμέρ και ο Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, είχαν δηλώσει αισιόδοξοι για τις πιθανότητες επίτευξης προόδου.

«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλες προόδους», είπε ο Σολτς.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το δίκτυ ασφαλείας (σ.σ. σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας) και τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ (σ.σ. του ταμείου που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση κρίσεων κρατικού χρέους)», εκτίμησε από την πλευρά του ο Λεμέρ.

Αντίθετα, για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης — μια από τις πιο εμβληματικές ιδέες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης — ο Λεμέρ είπε πως αντιλαμβάνεται πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο προχωρημένες.

«Υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για την ανάγκη (να υπάρξει) προϋπολογισμός της ευρωζώνης. Κάναμε μια πολύ σαφή πρόταση μαζί με τον κ. Σολτς (…), όμως ασφαλώς, είμαστε ανοικτοί σε μια πιο διεξοδική συζήτηση για την εφαρμογή της», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που εκφράζουν τις εντονότερες επιφυλάξεις για τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, και δεν είναι η μόνη: Πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης μοιράζονται τις ανησυχίες της, ειδικά για τον «σταθεροποιητικό» ρόλο του.