«Πράσινο» φως της ΕΕ στη συμφωνία εξαγοράς της Fitbit από τη Google – Στα 2,1 δισ. δολάρια το deal

«Πράσινο» φως της ΕΕ στη συμφωνία εξαγοράς της Fitbit από τη Google – Στα 2,1 δισ. δολάρια το deal
AppleMark Photo: AFP

Η Google εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαγορά της εταιρείας παρακολούθησης υγείας Fitbit Inc. ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες μέρες μετά την πρόταση των ρυθμιστικών αρχών για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων με στόχο τον περιορισμό της εισδοχής ισχυρών εταιριών τεχνολογίας σε νέες υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η δέσμευση της Google να διατηρήσει την πρόσβαση για αντίπαλες εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης καθώς και για κατασκευαστές συσκευών για 10 χρόνια, έκαμψε τις ανησυχίες της σχετικά με τη μετάβαση του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα σε δεδομένα και συσκευές υγείας. Οι μικρότεροι αντίπαλοι είχαν παραπονεθεί προηγουμένως ότι οι δεσμεύσεις της εταιρείας ενδέχεται να μην επαρκούν ώστε να αποτρέψουν τη Google από το να διακόψει την πρόσβαση στο μέλλον σε ανταγωνιστικά προϊόντα ή υπηρεσίες.

«Οι δεσμεύσεις θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η Google μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγονται για διαφημιστικούς σκοπούς, πώς θα διαφυλάσσεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ ανταγωνιστικών φορετών συσκευών και Android, και πώς οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν να μοιράζονται δεδομένα υγείας και φυσικής κατάστασης, αν το επιθυμούν», είπε σε δήλωσή της η Margrethe Vestager, επικεφαλής αντιμονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ.

Η έγκριση ήρθε εν μέσω ενός δύσκολου κλίματος, καθώς η Google και άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο των εξαγορών που τις βοηθούν να εισέλθουν σε νέους τομείς. Η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει τη Fitbit τον Νοέμβριο του 2019, περιγράφοντας την προσφορά για τον κατασκευαστή smartwatch ως μια ώθηση στο τμήμα hardware της.

Η Google, με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι κατανοεί «πως οι ρυθμιστικές αρχές ήθελαν να εξετάσουν προσεκτικά αυτήν τη συναλλαγή και έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους για να κάμψουμε τις ανησυχίες τους, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των δεσμεύσεών μας».

Οι υποσχέσεις της «βασίζονται σε διαβεβαιώσεις που έχουμε κάνει από την αρχή ότι δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το απόρρητο των χρηστών του Fitbit και να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε κατασκευαστές και προγραμματιστές», δήλωσε η εταιρεία.

Οι υποστηρικτές των καταναλωτών και της ιδιωτικής ζωής εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έγκριση της ΕΕ. Η BEUC, μια ευρωπαϊκή οργάνωση προστασίας των καταναλωτών, δήλωσε ότι η απόφαση έδειξε «την αδυναμία της ΕΕ και του ελέγχου των συγχωνεύσεων από αυτήν να εμποδιστούν εταιρείες όπως η Google από το να επεκτείνουν συνεχώς την ισχύ τους στην αγορά». Η Privacy International δήλωσε ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της Google να εκμεταλλεύεται τα δεδομένα μας».

Η Google δεσμεύτηκε να μη χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Fitbit σχετικά με την υγεία και τη σωματική άσκηση των χρηστών για διαδικτυακές διαφημίσεις και να αποθηκεύει τα δεδομένα της Fitbit ξεχωριστά από τις υπηρεσίες διαφήμισης. Η εταιρεία θα διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες θα μπορούν να παραχωρούν ή να αρνούνται την πρόσβαση στην Google εάν θέλουν οι υπηρεσίες Google να συνδέονται με τις πληροφορίες της Fitbit. Η ΕΕ δήλωσε ότι μπορεί να παρατείνει αυτήν τη δέσμευση για επιπλέον 10 χρόνια, εάν είναι απαραίτητο, «λόγω της παγιωμένης θέσης της Google στην αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων».