«Πραξικόπημα» η ορκωμοσία Γκουαϊδό κατά τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας – Δεν παίρνει θέση ο ΟΗΕ

«Πραξικόπημα» η ορκωμοσία Γκουαϊδό κατά τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας – Δεν παίρνει θέση ο ΟΗΕ
epa07315819 Venezuela's Defense Minister Vladimir Padrino Lopez (C) speaks at a press meeting in Caracas, Venezuela, 24 January 2019. Defense Minister Vladimir Padrino said that the 'soldiers of the Fatherland' would not accept a president imposed 'under the shadow of dark interests.' Other officers are not identified. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την αναγνώριση του πολιτικού της αντιπολίτευσης ως νόμιμου ηγέτη της χώρας.

Η κατάσταση στην Βενεζουέλα αποτελεί εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας και δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται η Ρωσία να ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Βενεζουέλα.

«Δεν το νομίζω» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε «αυτή είναι εσωτερική τους υπόθεση, η κατάσταση στην Βενεζουέλα δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης, ως τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο «παράνομη» και «εντελώς αντιδημοκρατική».

Μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την Βενεζουέλα να υποφέρει για μεγάλο διάστημα και ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Ενώ όμως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κολομβία έχουν αναγνωρίσει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, χώρες όπως το Μεξικό έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να μιλήσει για την κατάσταση στην Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής στον ΟΗΕ Τζέρι Ματίλα. «Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις, υπάρχει πρόταση, να γίνει η συνάντηση το Σάββατο το πρωί, επειδή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να φθάσει στην έδρα του ΟΗΕ το Σάββατο στις εννέα το πρωί, για να μιλήσει για την Βενεζουέλα» δήλωσε ο Ματίλα και προσέθεσε ότι «για να απαντήσουμε στο ερώτημα, συνιστά ή όχι η κατάσταση στην Βενεζουέλα απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να ακούσουμε τι θα πει ο Μάικλ Πομπέο».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στο να βρει τρόπους πώς θα αποσυνδέσει το «παράνομο» καθεστώς το προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις πηγές εσόδων του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον: «Σκεπτόμαστε σε συμφωνία με την αναγνώριση μας του Χουάν Γκουαϊδό ως τον συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι αυτά τα έσοδα πρέπει να πηγαίνουν προς την νόμιμη κυβέρνηση. Είναι πολύ σύνθετο».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την ορκωμοσία του Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικού προέδρου» της χώρας, τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βλαντιμίρ Παδρίνο υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

«Προειδοποιώ τον λαό της Βενεζουέλας ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον των θεσμών μας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον του Συντάγματος, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, του νόμιμου προέδρου», είπε ο Παδρίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχιζόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

«Αναγνωρίζουμε ως νόμιμο πρόεδρο… τον ανώτατο διοικητή μας… Νικολάς Μαδούρο», συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο στρατός «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί έναν πρόεδρο που εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα», και «δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια ξένη δύναμη».

Ο Παδρίνο προειδοποίησε ότι η χώρα απειλείται με «ευρύτερη σύρραξη» μετά την αυτονακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.

«Ένας εμφύλιος πόλεμος δεν θα λύσει τα προβλήματα της Βενεζουέλας», τόνισε, ζητώντας να υπάρξει διάλογος και να βρεθεί μια συνταγματική λύση στην κρίση. Απέδωσε τις ενέργειες του Γκουαϊδό σε «ακροδεξιούς τομείς» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που προσπαθούν «να σπείρουν αναρχία και χάος». Υπενθύμισε επίσης ότι οι επικεφαλής των οκτώ κύριων στρατιωτικών μονάδων έχουν δηλώσει πίστη στον Μαδούρο και ότι ο στρατός θέλει να αποφύγει τον διχασμό και την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών.

Η Μόσχα στο πλευρό του Μαδούρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας «σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Νίκολας Μαδούρο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η καταστροφική εξωτερική παρέμβαση παραβιάζει ωμά τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ επεσήμανε ότι η αναζήτηση λύσεων βρίσκεται «στο πλαίσιο του συντάγματος» όπως και ότι οι διαφωνίες στην κοινωνία της Βενεζουέλας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του ειρηνικού διαλόγου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διατύπωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τις επικίνδυνη τροπή των εξελίξεων στην χώρα τις τελευταίες μέρες και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την στάση αρχών της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Αντόνιο Ταγιάνι: Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως «μοναδικό θεσμικό συνομιλιτή» και ζητά την αποχώρηση Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε σήμερα το «παράνομο καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τον οποίο και κάλεσε να αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος – μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος δεν κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προσκολλάται στην εξουσία φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουαϊδό και «επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. «Ο πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλιτής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά την σύνοδο της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει νέο ψήφισμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό. Θα πρόκειται για το ένατο ψήφισμα για τη λατινοαμερικανική χώρα από την αρχή της νομοθετικής περιόδου, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τέτοια προσοχή».

Και η Βρετανία στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την Τετάρτη, είναι «το σωστό πρόσωπο» για να οδηγήσει τη χώρα, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όμως είναι προφανές ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας», ανέφερε ο Χαντ σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε επίσης ότι στις εκλογές της 20ής Μαΐου 2018, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο διαπράχθηκε νοθεία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι ο Χουάν Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός. Στηρίζουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Αργεντινή για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Χαντ, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον –την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες– να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Ερντογάν: Αδύνατον να εγκρίνει η Τουρκία τις εξελίξεις

Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε σοκαρισμένος από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Δείτε ακόμη: Ποιος είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να «εκθρονίσει» τον Νικολάς Μαδούρο