Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Γιανουκόβιτς

Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Γιανουκόβιτς

Αρνείται να παραιτηθεί ο Ουκρανός Πρόεδρος - Προσπάθησε να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. 

Δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα. Η συνέντευξη του ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Ακόμη ανέφερε ακόμη πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Τόνισε ακόμη πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, παρομοιάζοντας μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη:  Ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας φέρεται ότι δήλωσε πως ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ. «Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Νωρίτερα η αντιπολίτευση τον κάλεσε να παραιτηθεί και ζήτησε πρόωρες βουλευτικές. εκλογές. H ουκρανική Βουλή το απόγευμα ψήφισε  υπέρ της απομάκρυνσης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου.  Μάλιστα, βουλευτές στάθηκαν όρθιοι, χειροκρότησαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Διαβάστε σχετικά: «Γιανουκόβιτς παραιτήσου»!

Δείτε φωτογραφίες από το σπίτι που εγκατέλειψε ο Ουκρανός πρόεδρος

1/8
Photo: REUTERS
Photo: REUTERS
Photo: REUTERS
Photo: REUTERS
Photo: REUTERS

Με παρέμβαση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου από την κρίση κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ουκρανία. «Η κατάσταση παραμένει άκρως εύθραυστη» υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ για τον οποίο προτεραιότητα αποτελεί «σε πρώτο στάδιο να διεξαχθούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης».

Όπως είπε, «αυτό είναι το πλέον σημαντικό για να προσφέρουν στην Ουκρανία μία σταθερή κυβέρνηση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». «Εμείς δώσαμε ένα πλαίσιο, αυτό που θα υλοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους Ουκρανούς (…) είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε μια ειρηνική εξέλιξη για το μέλλον της Ουκρανίας…» πρόσθεσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 19:33