Premia Properties: Δυναμική ανάπτυξη με θετικό αποτύπωμα

Premia Properties: Δυναμική ανάπτυξη με θετικό αποτύπωμα
Ισχυρή ανάπτυξη, σταθερή πορεία και αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το εταιρικό προφίλ της.

Ένα από τα ιδιαίτερα δυναμικά entries στον κλάδο του real estate αποτελεί η Premia Properties, που από τον Απρίλιο έχει μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), μια στρατηγική κίνηση που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία.

Σταθερά Ανοδικά Οικονομικά Στοιχεία

Το εννεάμηνο 2022 έκλεισε θετικά για την Premia Properties, με τα οικονομικά της μεγέθη να καταγράφουν ανοδική πορεία. Με τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα να αγγίζουν τα €75,8 εκ. και την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε €134,6 εκ., γίνεται σαφές πως η Premia Properties διαθέτει μια υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση που της επιτρέπει να κινείται με ευελιξία, κερδίζοντας το στοίχημα της ποιοτικής και δυναμικής ανάπτυξης.

Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει τριανταένα (31) ακίνητα και η συνολική αξία επενδύσεων διαμορφώθηκε την 30.9.2022 σε € 229,0 εκ., γεγονός που επέτρεψε στην Premia Properties να πετύχει αύξηση εσόδων σε ποσοστό που αγγίζει το 61%, διπλασιάζοντας τη λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) και τριπλασιάζοντας τη κερδοφορία μετά φόρων, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021.

Συνεχής Ανανέωση του Χαρτοφυλακίου

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιό της, η Premia έχει ως στόχο στρατηγικές συνεργασίες και απόκτηση ακινήτων που συμβάλλουν στην ποιοτική ανάπτυξη του. Χαρακτηριστικές κινήσεις της καλά μελετημένης και στοχευμένης στρατηγικής που ακολουθεί η Premia Properties, αποτελούν η απόκτηση των ακινήτων της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και του ATHENS HEART. Δυο συναλλαγές-ορόσημο που ισχυροποιούν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Σημειώνεται, πως τα ακίνητα της Μπουτάρης, συνολικού τιμήματος €12,3 εκατ., διαθέτουν επιφάνεια 28.800 τετραγωνικών μέτρων και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων. Σημειώνεται δε πως ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κρήτης) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.
Εξίσου σημαντικές συμφωνίες της εταιρίας είναι η απόκτηση των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, μια επένδυση που αρχικά ανήλθε σε €20 εκατ. και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις 23.114 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων καθώς και η πρόσφατη συμφωνία με τα Leroy Merlin για μίσθωση κέντρου αποθήκευσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, σημαίνουσα αξία τόσο σε όρους χαρτοφυλακίου όσο και οικονομικών μεγεθών δημιουργεί και το Project Skyline της Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο με 530 ακίνητα, αξίας μισού δισ. €) στο οποίο η εταιρεία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής μαζί με την Dimand.

Η εταιρεία τοποθετεί στο κέντρο της στρατηγικής της τη βιωσιμότητα, υλοποιώντας σημαντικές δράσεις και πολιτικές.

Δυναμική ανάπτυξη με ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης

H Premia Properties έχει ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες μάλιστα προσέλκυσαν ισχυρό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό σχήμα της Premia Properties κατά την τρίτη ΑΜΚ του 2021 εισήλθε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης η σουηδική εταιρεία Fastighets AB Balder αποκτώντας μερίδιο 17,22%. Αξιοσημείωτη, αλλά και έντονη απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Premia είναι και η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους €100 εκατ., το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές, με συμμετοχή από 5.100 ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τις προοπτικές της εταιρείας και συμμετείχαν στην ομολογιακή έκδοση του Ιανουαρίου.

Βιώσιμη Ανάπτυξη με το βλέμμα στο μέλλον

Η στρατηγική βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Premia Properties καθοδηγείται από την αφοσίωση της εταιρίας στην υπεύθυνη λειτουργία για όλα της τα κοινά, στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της και στη βελτίωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής απόδοσης των περιουσιακών της στοιχείων. Ο Σεβασμός του Περιβάλλοντος, η προσφορά στην Κοινωνία και η Εταιρική Διακυβέρνηση βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Premia. Όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς στόχους της Premia, κύριος στόχος παραμένει η μείωση κατά 50% των εκπομπών στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες έως το 2030 υπολογίζοντας και μειώνοντας τις εκπομπές μέσω της χρήσης μετρήσεων/μεθοδολογιών υψηλών προδιαγραφών. Η Premia Properties έχει επίσης θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών στο σύνολο της αλυσίδας αξίας της έως το 2045. Για την επίτευξη των στόχων της, η εταιρεία θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε έργα ενεργειακής απόδοσης και θα προβεί σε αρκετές ενέργειες για τη βελτίωση της απόδοσής της στον τομέα της βιωσιμότητας.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως στηρίζει έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει δεσμευτεί να λειτουργεί υιοθετώντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που εστιάζει στη διαφάνεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Ταυτόχρονα, η Premia είναι μέλος του ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έχει διακριθεί ως European Sustainable Company 2022 καθώς και Great place to work 2022-2023.

Οι μελλοντικές προβλέψεις

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της Premia Properties, ύψους 150 εκατ. ολοκληρώνεται έως τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Μαρκάζο, CEO της Premia Properties, «στόχος μας είναι σε τρια χρόνια να φτάσουμε την αξία χαρτοφυλακίου στα 500 εκατ. για να βρεθεί η εταιρεία σε ακόμη πιο γερά θεμέλια, Έχουμε στήσει γρήγορα μια εταιρεία αξιόπιστη με καλή φήμη στην αγορά, δύο μόλις χρόνια μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης».

*Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.