«Πρεμιέρα» για τα ραβασάκια των εισφορών

«Πρεμιέρα» για τα ραβασάκια των εισφορών
Photo: Ingram Publishing

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ένα εκατ. ενημερωτικά για την πληρωμή των εισφορών.

Σε ράλι αγώνων ώστε να αποφύγουν και νέα καθυστέρηση στην αποστολή των 1,4 εκατ. ειδοποιητηρίων προς ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες βρίσκονται οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη προέκυψε νέα αναβολή στην ενημέρωση των ασφαλισμένων ως προς το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου διότι δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπερ-ταμείου τα εκκαθαριστικά πληρωμών.

Τώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να αναρτηθούν περίπου ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με μοναδική απασχόληση. Τα υπόλοιπα, που αφορούν ασφαλισμένους με παράλληλες δραστηριότητες θα αναρτηθούν σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα προκαλέσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Όσον αφορά τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς, τα πρώτα εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν πιθανότατα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς εκτός από τα τεχνικά προβλήματα και τις συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων με δειγματοληπτικούς ελέγχους, υπήρξε καθυστέρηση και στην παραλαβή των φακέλων με το νέο σήμα του ΕΦΚΑ.

Όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος φόβος των υπευθύνων είναι να μην πέσει το σύστημα, καθώς αναμένεται να ανέβουν στοιχεία για τουλάχιστον ένα εκατ. ασφαλισμένους, αλλά και να μην “χτυπήσουν” τα στοιχεία κατά τη διάρκεια των διασταυρώσεων με τις διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, επιδιώκεται η διενέργεια πολλαπλών δειγματοληπτικών ελέγχων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λαθών που θα εντείνουν τις αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων, αν και σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν στον ΕΦΚΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ θα κληθεί να πληρώσει μειωμένες εισφορές σε σχέση με το 2016 (όχι με το προηγούμενο καθεστώς), ενώ εκτιμάται ότι το 85% θα καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές που ανέρχονται σε 86,98 ευρώ, και αφορά όσους αγρότες είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα το 2015 από μηδέν ως και 4.923 ευρώ.

Στην περίπτωση που τελικώς ανοίξει σήμερα η ειδική εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του υπερ-ταμείου (www.efka.gov.gr) για το ποσό των εισφορών Ιανουαρίου που πρέπει να εξοφληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και για τις εισφορές Φεβρουαρίου που θα πρέπει να πληρωθούν έως 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση θα γίνεται με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Εκεί θα υπάρχει και ο 25ψήφιος κωδικός πληρωμής, η οποία θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού.