«Πρεμιέρα» σήμερα για το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο της Αθήνας- Το δρομολόγιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD. Το όχημα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από την ΟΣΥ ΑΕ, εκτελώντας γραμμές σχετικά μικρού μήκους εντός του κέντρου της Αθήνας.

Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο της Αθήνας είναι έτοιμο να κάνει το παρθενικό του, δοκιμαστικό δρομολόγιο στους δρόμους της πρωτεύουσας σήμερα, δίνοντας τον τόνο για μία νέα εποχή στην μαζική μεταφορά. Όπως έχει γίνει γνωστό, το δοκιμαστικό δρομολόγιο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 10 το πρωί από τη στάση Μετρό «Άγιος Ιωάννης», ενώ τελικός προορισμός του είναι η Άνω Κυψέλη, έχοντας πραγματοποιήσει 26 ενδιάμεσες στάσεις στη διαδρομή.

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD. Το όχημα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από την ΟΣΥ ΑΕ, εκτελώντας γραμμές σχετικά μικρού μήκους εντός του κέντρου της Αθήνας. Η αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ.

Το εν λόγω demo bus, κινεζικής τεχνολογίας, στις πιλοτικές του διαδρομές δεν μεταφέρει επιβάτες. Έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2 x 150kw, που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία, κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο, θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτροκίνηση έχει ξεκινήσει να κάνει σημαντικά βήματα στην χώρα μας, ενώ είναι ήδη γνωστά στα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα, γεγονός στο οποίο οι Αστικές Συγκοινωνίες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επισημαίνεται ότι η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών είναι αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψη υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης.

Το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που κάνει την πιλοτική του διαδρομή σήμερα θα πραγματοποιήσει συγκεκριμένα το εξής δρομολόγιο:

Αναχώρηση: Άγιος Ιωάννης ΜΕΤΡΟ 10.00 π.μ.
Στάση 1 : Μενεκράτους
Στάση 2 : Λαϊκή
Στάση 3 : Άγιος Αρτέμιο
Στάση 4 : Νεάρχου
Στάση 5 : Αρρυβού
Στάση 6 : Υμηττού
Στάση 7 : Προφήτης Ηλίας
Στάση 8 : Πλατεία Πλαστήρα
Στάση 9 : Άγιος Σπυρίδων
Στάση 10 : Στάδιο
Στάση 11 : Μετς
Στάση 12 : Άγαλμα Βύρωνος
Στάση 13 : Σύνταγμα
Στάση 14 : Ακαδημία
Στάση 15 : Ρεξ
Στάση 16 : Πολυτεχνείο
Στάση 17 : Αιγύπτου
Στάση 18 : Πανελλήνιος
Στάση 19 : Επτανήσου
Στάση 20 : Ιθάκης
Στάση 21 : Ζακύνθου
Στάση 22 : Σκύρου
Στάση 23 : Πλατεία Κυψέλης
Στάση 24 : Αίγλης
Στάση 25 : Άγιος Αθανάσιος
Στάση 26 : Κατσή
Τερματισμός Στάση 27 : Άνω Κυψέλη 11.00 π.μ.