Πρεμιέρα σήμερα για τον τουρισμό με 235 πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Πρεμιέρα σήμερα για τον τουρισμό με 235 πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια
Ένας άντρας κοιτάζει τον πίνακα αναχωρήσεων πτήσεων στο άδειο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Αθήνα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας θα πρέπει δύο ημέρες πριν να έχουν συμπληρώσει μία ειδική φόρμα με τα στοιχεία τους, τη χώρα προέλευσης, τη διάρκεια παραμονής σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση διαμονής του στην Ελλάδα.

Τις πύλες της άνοιξε από σήμερα το πρωί η Ελλάδα για να υποδεχτεί με ασφάλεια πάνω από 230 διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα είναι προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις. Αναλυτικά, για το αεροδρόμιο Αθήνας 69 πτήσεις, Κέρκυρας 21, Χανίων 16, Ηρακλείου 54, Μυκόνου 10, Σαντορίνης 4, Κω 8, Ρόδου 14, Θεσσαλονίκης 23, Σκιάθου 2, Ζακύνθου 5, Ακτίου 2, Καλαμάτας 1, Κεφαλονιάς 2, Πάρου 1, Καρπάθου 1 και Σάμου 2.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Σημειώνεται ότι οι ακυρώσεις πτήσεων είναι δυνατόν να λάβουν χώρα έως και 24 ώρες προτού πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον κανονισμό ακυρώσεων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ ήταν προγραμματισμένες 150 πτήσεις για σήμερα Τετάρτη, τελικά το βράδυ της Τρίτης οριστικοποιήθηκε ο τελικός αριθμός των πτήσεων σε 104.

Η Ελλάδα δέχεται τουρίστες από χώρες όπως: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Μονακό. Κλειστά παραμένουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες από Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία, μέχρι τις 15 Ιουλίου, όταν και θα ανανεωθεί εκ νέου η λίστα με τις χώρες. Υπενθυμίζεται ότι κάθε 15 ημέρες θα ανανεώνεται ο συγκεκριμένος κατάλογος με βάση επιδημιολογικά κριτήρια.

Η υποδοχή Κινέζων στην Ε.Ε. θα είναι δυνατή υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, δηλαδή εφόσον οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να επισκεφτούν το Πεκίνο.

Οι τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας θα πρέπει δύο ημέρες πριν να έχουν συμπληρώσει μία ειδική φόρμα στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία τους, τη χώρα προέλευσης, τη διάρκεια παραμονής σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση διαμονής του στην Ελλάδα.

Η ενδεικτική λίστα των αερομεταφορέων που συνδέουν εκ νέου τους περιφερειακούς προορισμούς με το εξωτερικό περιλαμβάνει τη Lufthansa, που θα πετάει από το Μόναχο προς τη Ρόδο και την Κέρκυρα, την ουγγρική Wizzair, που πραγματοποιεί πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, και τη Ryanair, η οποία ενώνει, μεταξύ άλλων, βρετανικούς προορισμούς με την Κέρκυρα και, από τον Σεπτέμβριο, το Λονδίνο με την Κεφαλονιά και το νησί των Φαιάκων.

Από χθες 30 Ιουνίου, η εταιρεία Alitalia γνωστοποίησε την έναρξη του δρομολογίου Αθήνα-Ρώμη με ένα καθημερινό δρομολόγιο.

Δείτε ακόμη: Τι ισχύει για την είσοδο ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από αέρα, στεριά και θάλασσα