Πρέπει οι CEO να χρησιμοποιούν τα social media;

Πρέπει οι CEO να χρησιμοποιούν τα social media;
epa08624241 A Facebook application icon (R) is seen on a mobile phone in Bangkok, Thailand, 25 August 2020. Facebook announced preparations for legal action against the Thai government after it demanded the social media platform to block users within Thailand to access the one million members of the 'Royalist Marketplace' Facebook group alleged of critical the king. The 'Royalist Marketplace' Facebook group was created by a Thai self-exiled academic and monarchy critic, Pavin Chachavalpongpun who is currently working as an associate professor in Japan. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Alan Murray

Πρέπει οι διευθύνοντες σύμβουλοι να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η ιδέα εξακολουθεί να είναι ξένη για πολλούς εταιρικούς ηγέτες. Οι δημόσιες αμφιταλαντεύσεις του Elon Musk σχετικά με τη συμφωνία του με το Twitter είναι ένα παράδειγμα που οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να μιμηθούν. Και συχνά, οι σύμβουλοι επικοινωνίας τους είναι ακόμη πιο ντροπαλοί, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο. Εργαζόμουν για τον Rupert Murdoch όταν ο Jack Dorsey τον έπεισε για πρώτη φορά να ασχοληθεί με το Twitter, και μπορώ να σας πω ότι η προοπτική των τακτικών, μη επεξεργασμένων tweets του γέμιζε με τρόμο τους συμβούλους δημοσίων σχέσεών του.

Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Brunswick καθιστά σαφές ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για τους ναρκισσιστές ηγέτες που τρέφουν την ανάγκη τους αυτή – είναι όλο και περισσότερο ένα ουσιαστικό μέσο επικοινωνίας. Η μελέτη βασίζεται σε μια έρευνα σε 2.800 αναγνώστες οικονομικών εντύπων και 3.600 υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών σε επτά διαφορετικές αγορές, καθώς και σε συνεντεύξεις σε βάθος με ορισμένους ηγέτες.

Μερικά συμπεράσματα:

  • Το 73% των εργαζομένων και το 86% των αναγνωστών οικονομικών εντύπων δήλωσαν ότι είναι είτε «κάπως σημαντικό» είτε «πολύ σημαντικό» για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν για τις εταιρείες τους.
  • Με αναλογία 4 προς 1, οι εργαζόμενοι λένε ότι, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, θα προτιμούσαν να εργάζονται για έναν διευθύνοντα σύμβουλο που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνεί παρά για κάποιον που δεν το κάνει.
  • Αυτό το συναίσθημα είναι ισχυρότερο στην Ασία – 41 προς 1 στο Χονγκ Κονγκ και 9 προς 1 στη Σιγκαπούρη – από ό,τι στις ΗΠΑ (3 προς 1). Αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί από 2 προς 1 το 2019.
  • Γιατί; Οι ερωτηθέντες στην έρευνα λένε ότι κάνει τον CEO να φαίνεται πιο προσιτός και βοηθάει στη διατήρηση της σύνδεσης των ομάδων. Δείχνει επίσης ότι ο ηγέτης κατανοεί και αισθάνεται άνετα με την τεχνολογία. Και στον σημερινό κόσμο, όπως το θέτει ένα στέλεχος που παρατίθεται στην έκθεση, «δεν υπάρχει πραγματικά διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας. Συχνά είναι καλύτερα να ακολουθούμε την προσέγγιση ‘μέσα-έξω’. Τραβήξτε την κουρτίνα πίσω και δημοσιεύστε το εσωτερικό σημείωμα για να το δουν οι εξωτερικοί παρατηρητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά, αυτό βοηθάει στη διαφάνεια και δείχνει ότι δεν κρύβουμε τίποτα».