«Πρέπει να γίνει τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας». Πώς σκέφτονται τα κορυφαία στελέχη για τη βιωσιμότητα

«Πρέπει να γίνει τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας». Πώς σκέφτονται τα κορυφαία στελέχη για τη βιωσιμότητα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

του Declan Harty

Η εταιρική Αμερική επιτέλους συνειδητοποίησε ότι η βιωσιμότητα έχει σημασία. Για χρόνια, η ιδέα θεωρείτο ότι δεν αφορούσε τα εταιρικά στελέχη. Όπως φανταζόταν ο Μίλτον Φρίντμαν, το μόνο καθήκον μιας εταιρείας ήταν προς τους μετόχους της: οι διευθυντές και τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου έπρεπε να ενεργούν με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις των επενδυτών τους, ανεξάρτητα από το κόστος.

Μετά την πανδημία η ιδέα αυτή άλλαξε σημαντικά. Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε όλο τον κόσμο εισέρχονται, αργά αλλά ολοένα και περισσότερο, στην σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία φέρουν ευθύνη για το περιβάλλον και πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα – ένα θέμα που παρουσιάστηκε πλήρως στο Global Sustainability Forum του Fortune το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

«Πρέπει να γίνει τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, για τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Ενσωματώνουμε τη βιωσιμότητα στις βασικές εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησής μας, έτσι ώστε κάθε πρωτοβουλία στην οποία εργαζόμαστε να έχει όχι μόνο την παραδοσιακή σκοπιά κερδών και ζημιών, αλλά και τη σκοπιά της βιωσιμότητας».

Μέχρι στιγμής, περίπου το 42,8% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείκτη Russell 1000 έχουν δεσμευτεί δημόσια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο να δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, σύμφωνα με την JUST Capital.

Ένας από τους σαφέστερους και ενδεχομένως λιγότερο περιοριστικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Πάρτε τις οκτώ πρώτες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού: αυτοκίνητα, κατασκευές, καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά είδη, μόδα, καταναλωτικά αγαθά ταχείας κατανάλωσης, εμπορεύματα, και επαγγελματικές υπηρεσίες. Μαζί, αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Όμως, μια έκθεση του Ιανουαρίου από τη Boston Consulting Group και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι η απαλλαγή από τις εξαρτημένες από τον άνθρακα αλυσίδες εφοδιασμού θα αυξήσει το κόστος των καταναλωτών μόνο κατά 1% έως 4%.

Η IKEA, για παράδειγμα, πιέζει εδώ και χρόνια να κάνει τα εμβληματικά συναρμολογούμενα προϊόντα της πιο βιώσιμα. Η σουηδική εταιρεία κατασκευής επίπλων αγόρασε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών σε όλο τον κόσμο και, τα τελευταία χρόνια, στράφηκε στα στρώματα με ανακυκλωμένα υλικά που αντιπροσωπεύουν την «καλύτερη πηγή προσιτής πρώτης ύλης» της IKEA. Αυτό δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ingka, Jesper Brodin, η εταιρεία του οποίου επιβλέπει περισσότερο από το 85% των καταστημάτων της IKEΑ.

Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες ή ανακυκλωμένες πρώτες ύλες στα προϊόντα της έως το 2030.