«Προίκα» 192 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Προίκα» 192 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης μιλάει στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του ενδιάμεσου Ταμείου Επιχειρηματικότητας με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ενεργοποίηση του ενδιάμεσου Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με δημόσια συνεισφορά 192 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης:

«Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα στην αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε. Ενεργοποιούμε όλα τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Η στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και της κυβέρνησης».

Το πρόγραμμα, με διαχειριστή την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, αναμένεται να καλύψει με δανειακά προϊόντα τα οποία θα χορηγούνται με τους ίδιους όρους με το ΤΕΠΙΧ Ι, τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Η δημόσια συνεισφορά του προγράμματος ανέρχεται σε 192 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι οποίοι προέρχονται από τις μέχρι σήμερα επιστροφές του ΤΕΠΙΧ Ι. Οι απαιτούμενες πρόσθετες πράξεις με τις τράπεζες που θα χορηγούν τα δάνεια έχουν ήδη υπογραφεί.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα χορηγεί σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επενδυτικά δάνεια και δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Το ύψος των χορηγήσεων θα κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια.

Τι είναι το ΤΕΠΙΧ και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί

Τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ) έχουν στόχο τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων που στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, στη βελτίωση των όρων δανεισμού και στην κάλυψη των κενών της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Επιπλέον, οι δημόσιοι πόροι που δίνονται στα ταμεία αυτού του είδους (εθνικοί η κοινοτικοί πόροι) επιστρέφουν στο κράτος, καθώς οι επιχειρηματίες αποπληρώνουν τα δάνειά τους κι έτσι μπορούν να επανεπενδυθούν για τον ίδιο σκοπό (είναι λοιπόν ανακυκλούμενοι πόροι με προφανές όφελος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικά). Ο παραπάνω στόχος υλοποιείται με τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων με δάνεια επιμερισμού κινδύνου και εγγυήσεις, δηλαδή, με την επένδυση σε Ταμεία Δανείων και σε Ταμεία Εγγυήσεων.

Τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με καλύτερους όρους (π.χ. χαμηλά επιτόκια). Η χρηματοδότηση καλύπτεται συνδυαστικά από κρατική/κοινοτική ενίσχυση και δάνειο από τράπεζα. Η διευκόλυνση πρόσβασης σε δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους μειώνει το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αναπτύσσονται. Τα επιτόκια σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά επιτόκια.

Οι εγγυήσεις αποτελούν εργαλεία που επιτρέπουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζικά προϊόντα με καλύτερους όρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Οι εγγυήσεις αποτελούν εργαλεία υψηλής μόχλευσης. Μπορούν να υλοποιούνται είτε με την άμεση εγγύηση δανείων (ή άλλων προϊόντων) που παρέχει ο χρηματοδοτικός οργανισμός είτε ως εγγύηση μέρους ενός χαρτοφυλακίου (First loss portfolio guarantee).

Οι τελικοί αποδέκτες των ενισχύσεων τέτοιων ταμείων είναι, υπό σύσταση, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις και ιδίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όλων των τύπων των εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ).

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι) με Διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ, ήταν χρηματοδοτικό μέσο που είχε πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ταμείο αποπληρώνουν όλο το προηγούμενο διάστημα τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο ήδη περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) επίσηςμε Διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ και πόρους του ΕΣΠΑ περίπου 400 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε φάση σύστασης. Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονική στιγμή ετοιμάζεται ο διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγούν οι συνεργαζόμενες τράπεζες (η διαδικασία αυτή άλλαξε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με το ΤΕΠΙΧ Ι και είναι περισσότερο αυστηρή και χρονοβόρα).

Το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητας ανακύκλωσης των πόρων των επιστροφών του ΤΕΠΙΧ Ι άμεσα προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέχρι την ολοκλήρωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Επομένως, αποφάσισε τη δημιουργία του ενδιάμεσου ΤΕΠΙΧ κατ αναλογία των ενδιάμεσων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.