Το πριν και το μετά για το Ελληνικό

Το πριν και το μετά για το Ελληνικό

Δείτε σε φωτογραφίες πώς είναι σήμερα το «φιλέτο» του ελληνικού δημοσίου και πως μπορεί να γίνει με βάση το σχέδιο της Lamda. 

Βελτιωμένη προσφορά αναμένεται να καταθέσει η Lamda Development για το Ελληνικό μέχρι τις 26 Μαρτίου, μετά από σχετικό αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά των δυο πλευρών είναι περίπου 150.000.000 ευρώ, καθώς η προσφορά της εταιρείας του ομίλου Λάτση κινείται κοντά στα 600.000.000 ευρώ με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ.

O υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης είπε ότι «μετά από σχεδόν 15 χρόνια αδράνειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει αξιόλογη τεχνική προσφορά για το Ελληνικό. Προσφορά που οδηγεί σε μια σημαντικότατη επένδυση με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς και στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο. Όμως, για να είμαστε ξεκάθαροι, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η προσφορά πρέπει να ανταποκρίνεται στην αξία της παραχώρησης. Και με αυτό τον γνώμονα -το συμφέρον του δημοσίου- θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Στο ποσό των 600.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται, πάντως, και σημαντικό ποσό που συνδέεται με μελλοντική ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού το οποίο θα καταβληθεί υπό προϋποθέσεις.

Επενδύσεις που θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ
Στο project συμμετέχουν επενδυτές – σύμμαχοι της Lamda Development, που έρχονται στην Ελλάδα (Fosun, Al Maabar, Ευρωπαϊκά Επενδυτικά Κεφάλαια). Συνολικά προβλέπεται να γίνουν επενδύσεις 7-10 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά πάρκα στην Ευρώπη, έκτασης 2 εκατ. τ.μ. To πάρκο θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου με 2 εκ. δέντρα και θάμνους, ενώ το μέγεθος του θα είναι 15 φορές όσο ο εθνικός κήπος, και περίπου στο 80% του Central Park της Νέας Υόρκης.

Το πλάνο περιλαμβάνει επίσης υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, όλα ανοιχτά για το κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι εφόσον προχωρήσει η πρόταση της Lamda Development περίπου 20 ελληνικές εταιρείες θα ασχοληθούν μέχρι να εγκριθούν οι άδειες (τοπογράφοι, στατικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωλόγοι, επικοινωνία-marketing, πλήθος υπηρεσιών).

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τις φωτογραφίες

1/9

Οι σημερινές συνθήκες στο Ελληνικό
Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της Lamda Development, τότε η ανάπλαση του Ελληνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Μπάζα, εκατομμύρια σακούλες σκουπιδιών, χαρτόκουτα, σύριγγες ναρκωτικών, μεταλλικά κουφάρια των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου που σαπίζουν, συνθέτουν την εικόνα της χωματερής του σήμερα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι συνθήκες εγκατάλειψης και απαξίωσης σε μια απέραντη έκταση τσιμέντου .

Δείτε τις  φωτογραφίες

1/9

Διαβάστε περισσότερα: 

Βελτιωμένη προσφορά καλείται να καταθέσει η Lamda για το Ελληνικό

Οι ισχυροί συμπαίχτες της Lamda για το Ελληνικό

Νόρμαν Φόστερ: Ο «Πρίγκιπας» της αρχιτεκτονικής