Πριν τις ευρωεκλογές, οι Γερμανοί στρέφονται κατά την ΕΕ – Μόλις το 29% διαπιστώνει πλεονεκτήματα

Πριν τις ευρωεκλογές, οι Γερμανοί στρέφονται κατά την ΕΕ – Μόλις το 29% διαπιστώνει πλεονεκτήματα
BELGIUM, BRUSSELS. 29 JANUARY 2024. In front of the European Parliament in Brussels, banners encourage people to vote in the next European elections in June 2024. Photographer: Jean-Michel DELAGE/HANS LUCAS BELGIQUE, BRUXELLES. 29 JANVIER 2024. Devant le Parlement Europeen, a Bruxelles, des banderoles incitent les citoyens a voter aux prochaines elections europeennes, en juin 2024. Photographe: Jean-Michel DELAGE/HANS LUCAS (Photo by Jean-Michel Delage / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με έρευνα, μόνο οι Ισπανοί (+25,8%) και οι Αυστριακοί (+21,5%) φαίνεται να είναι ευτυχείς που ανήκουν στην ΕΕ.

Οι πολίτες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, έχουν αρχίσει να στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα της Allianz που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την έκθεση Allianz Pulse 2024 -που «έτρεξε» σε 6.000 άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία, μόνο οι Ισπανοί (+25,8%) και οι Αυστριακοί (+21,5%) φαίνεται να είναι ευτυχείς που ανήκουν στην ΕΕ.

Στη Γερμανία μόνο το 29% των ερωτηθέντων βλέπει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα στην ιδιότητα του μέλους της ΕΕ.

«Η αντιστροφή της τάσης είναι προφανής» αναφέρει η Allianz.

Η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των Γερμανών ερωτηθέντων που βλέπουν περισσότερα πλεονεκτήματα και του ποσοστού εκείνων που βλέπουν περισσότερα μειονεκτήματα ήταν -2,9%.

Με διαφορά η σημαντικότερη ανησυχία μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία κάλυπτε τις απόψεις των πολιτών για πολιτικά και οικονομικά θέματα και τις προοπτικές τους, ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο πράσινος μετασχηματισμός είχε μικρή σημασία για τους περισσότερους.

Πολιτική τοποθέτηση

Η έρευνα προσθέτει πως τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αυστρία, το 81% των ερωτηθέντων αυτοαναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος (κέντρο, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά). Οι ερωτηθέντες που έλκονται προς το κέντρο ήταν λιγότεροι στην Ιταλία (67%), την Πολωνία (62%) και την Ισπανία (57%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στη Γαλλία ήταν μόλις 49%.

Οι σχέσεις με ΗΠΑ και Κίνα

Λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με μια από τις ΗΠΑ και Κίνα, με 20,4% για τις ΗΠΑ και 7,9% για την Κίνα. Η συντριπτική πλειοψηφία θα ήθελε να δει τη συνέχιση του status quo – ή ακόμη και την ανάδειξη της Ευρώπης ως «τρίτης» ανεξάρτητης δύναμης, κρατώντας ίσες αποστάσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: