Προ των πυλών εποχή «μεγάλης ύφεσης» στη ναυτιλία, λέει ο κολοσσός Flexport

Προ των πυλών εποχή «μεγάλης ύφεσης» στη ναυτιλία, λέει ο κολοσσός Flexport
Η βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται σε «ύφεση», λόγω υπερβολικής προσφοράς

Για μεγάλη παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση προειδοποιεί ο ιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής που εστιάζει στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας  Flexport, Ryan Petersen.

Όπως είπε, η βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται σε «ύφεση», λόγω υπερβολικής προσφοράς. Για του λόγου το αληθές, ο δείκτης ξηρού φορτίου Baltic Exchange την περασμένη Τρίτη κατέρρευσε – μια δυσοίωνη ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει τουλάχιστον προς ύφεση.

(Ο δείκτης Baltic Dry Good Index είναι ένα μέτρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και της οικονομικής υγείας. Σύμφωνα με αυτόν, το αντίστοιχο ποσοστό για τα ναυτιλιακά πλοία capesize, panamax και supramax που μεταφέρουν εμπορεύματα ξηρού χύδην έπεσεν στο 17,5%, στα 1.250 δολάρια ημερησίως, τη σημαντικότερη ημερήσια πτώση από το 1984).

Οι αιτίες

Μετά από μια έκρηξη ζήτησης ρεκόρ στους θαλάσσιους μεταφορείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι υπερβάλλουσες χωρητικότητες και η επιβράδυνση της ζήτησης για εμπορεύματα έχουν προκαλέσει, όπως είπε ο Petersen, μια «μεγάλη ύφεση» για τη ναυτιλία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του φαινομένου του bullwhip («έλλειψη όλων»).

Η ζήτηση για αγαθά εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μεταβιβαστικές πληρωμές απελευθέρωσαν ένα κύμα τεράστιας καταναλωτικής ζήτησης για υπερπόντια προϊόντα από την Ασία. Οι μεταφορείς επέκτειναν τις γραμμές για να καλύψουν τη νέα ζήτηση.

Ωστόσο, οι εταιρείες ανακάλυψαν μόλις το περασμένο καλοκαίρι ότι παρήγγειλαν υπερβολικά πολλά πράγματα, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών μειώθηκε, και έτσι έμειναν με άφθονα αποθέματα… στο χέρι.

Αυτό πυροδότησε την τελευταία φάση του φαινομένου bullwhip, που ανάγκασε τις εταιρείες να μειώσουν τις αποστολές προϊόντων στο εξωτερικό. Η έκρηξη και η κατάρρευση της ζήτησης μπορεί να φανεί από το «τρενάκι» των ναυτιλιακών τιμών.

Ο Petersen σημείωσε ότι το μέσο κοντέινερ που αποστέλλεται είναι περίπου 70% γεμάτο. Εξήγησε επίσης: Η διάρκεια και το βάθος μιας ναυτιλιακής ύφεσης εξαρτώνται πλέον από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του καταναλωτή των ΗΠΑ και της κατεύθυνσης της κινεζικής οικονομίας, προσθέτοντας:

«Όλα αυτά τα πλοία θα αρχίσουν να βγάζουν… ατμό. Έτσι, οι οικονομολόγοι μας εκτιμούν ότι αυτό θα είναι μια μείωση της παραγωγικής ικανότητας κατά 4% έως 6%.

Αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Οπότε αυτό μπορεί να χαλιναγωγήσει και μερικά από αυτά. Και η προοπτική του για τον κλάδο: Στην αντίθετη πλευρά όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της άνθησης και τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί οι θαλάσσιοι μεταφορείς παρήγγειλαν πολλά πλοία. Έτσι, τα επόμενα τρία χρόνια θα δείτε μια αύξηση 25% στη χωρητικότητα των εμπορευματοκιβωτίων».