Προ των πυλών νέα μέτρα στην Αττική- Εισήγηση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Προ των πυλών νέα μέτρα στην Αττική- Εισήγηση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
Η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Κλειώ Χατζηδανιήλ τακτοποιεί τα βιβλία στο κατάστημά της στο κέντρο της Μυτιλήνης, φορώντας μάσκα προστασίας η χρήση της οποίας είναι πλέον υποχρεωτική, Δευτέρα 04 Μαΐου 2020. Άνοιξαν τις πόρτες τους τα καταστήματα ενάμιση μήνα μετά την τελευταία μέρα λειτουργίας τους. Ψάχνουν να βρουν το βηματισμό τους σε νέες συνθήκες, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέτρο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η κατά τόπους και κατά δήμους επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Λήψη νέων μέτρων στην Αττική για τον κορωνοϊό εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στην περιοχή παραμένουν σταθερά άνω των 100.

Την Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα, τα 102 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, που παραμένει στο «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά.

Ήδη υπάρχοντα μέτρα όπως κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα, όριο 50 ατόμων σε συγκεντρώσεις, γάμους, βαφτίσεις και 6 ατόμων σε εστιατόρια αναμένεται να ενισχυθούν από επιπλέον περιορισμούς με ειδικούς να προτείνουν μεταξύ άλλων κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως περαιτέρω μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και καταστήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το βασικότερο μέτρο που προκρίνεται για την Αττική είναι η κατά τόπους και κατά δήμους επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν είτε τοπικά είτε σε όλη την Αττική.

Η επιστημονική επιτροπή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίασε απόψε και αναμένεται να εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εφαρμογή μέτρων, όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα, κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, με 20 άτομα το πολύ, καθώς και διακοπή λειτουργίας μεγάλων συναυλιακών χώρων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, προκειμένου εν συνεχεία να τεθούν σε εφαρμογή από την προσεχή Τετάρτη.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που εξετάζει η κυβέρνηση  

Εκτός από τη χρήση μάσκας όχι μόνο σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως λίγο ως πολύ γίνεται και τώρα, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, όπως για παράδειγμα οι λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει επίσης διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως:

– κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις,

– μείωση του ανώτατου αριθμού παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις,

– περιορισμός των πελατών στα τραπέζια,

– περαιτέρω μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.),

– νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50.

Χρήση μάσκας παντού εισηγούνται οι λοιμοξιολόγοι- Γώγος: «Ίσως και σε εσωτερικούς χώρους»

Οριζόντια και όχι τοπικά αναμένεται να είναι τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά στην Αττική, με υποχρεωτική μεταξύ άλλων την χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως οι ειδικοί εξετάζουν ένα «οριζόντιο» μέτρο, που είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ισχυρή σύσταση» προς τους πολίτες σχετικά με την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου θα υπάρχει συνωστισμός.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είναι πράγματι στην Αττική και έχουμε διάφορα “όπλα” ώστε να αναχαιτίσουμε τον ιό και να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να αλλάξουν τα όρια που έχουν τεθεί και να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο χώρος, ώστε να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών και ο συγχρωτισμός. Εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, ενώ ακόμη ανέφερε πως στην λίστα είναι και η διακοπή υπερσυγκεντρώσεων, όπως για παράδειγμα σε συναυλίες.

Δείτε ακόμη: Κικίλιας: Έτοιμοι ακόμη και για τοπικά lockdown στην Αττική. Ολοκληρώνεται ο κατάλογος νέων μέτρων