Προχωρά η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα

Προχωρά η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις αλλαγές στο «Πόθεν Έσχες» και τις ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές.

Ημέρα αλλεπάλληλων συναντήσεων σήμερα για τους εκπροσώπους της τρόικας που συζήτησαν με τον υπουργό Εργασίας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, ενώ ενημερώθηκαν και για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης), καθώς και την πορεία των ιδιοτικοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών.

Στη συνάντηση που είχαν με τον τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ενημερώθηκαν για τη συγκρότηση μόνιμης πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς -οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό- και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιπλέον, ο κ. Τέντες ανέφερε ότι αναμένεται να παραδοθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών, που θα επέρχονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Εάν κατά τη σύγκριση αυτή των στοιχείων παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

Όπως είπε ο κ. Τέντες, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, καθώς στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα θα «φορτωθούν» και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργο, Βασίλη Κεγκέρογλου, και τη γενική γραμματέα, Άννα Στρατινάκη, οι εκπρόσωποι της τρόικας συζήτησαν για τα τα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και την εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου θεσμού θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 14.00, στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την τρόικα να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας τον συντονισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται από άλλα υπουργεία, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν ετέθησαν θέματα εργασιακών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, είπε πως επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια του συστήματος και τόνισε ότι κατά το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Τέλος, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την Εγνατία Οδό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής των «αναλογικών διοδίων» (σσ: πληρωμή ανάλογα με την απόσταση, που διανύεται) στην Εγνατία Οδό και, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «οι παραχωρησιούχοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει των συμβάσεων, να έχουν έως το τέλος του 2015 αναλογικά διόδια παντού».

Διαβάστε ακόμη:

Προτεραιότητα οι φοροελαφρύνσεις και όχι οι απολύσεις

Λύση «πακέτο» για χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία