Προχωρά η δημιουργία τεσσάρων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ

Προχωρά η δημιουργία τεσσάρων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ

Η δομή της αυριανής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή του target Model.

Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά στην εφαρμογή του μοντέλου στόχου (target model), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως επισήμανε η ειδική επιστήμονας, προϊσταμένη διεύθυνσης παρακολούθησης αγορών και ανταγωνισμού ΡΑΕ, Αγγελική Μουρτζίκου.

Όπως σημείωσε η ίδια στη διάρκεια εκδήλωσης της ΡΑΕ στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, οι τέσσερις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι: η αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η προ ημερήσια αγορά, η ενδοημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης (πραγματικού χρόνου) και επισήμανε ότι έχουν θεσμοθετηθεί με τους ν. 4425/2016 και ν.4512/2018.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μουρτζίκου παρουσίασε τους υφιστάμενους Κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες: Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Ειδικότερα για το ζήτημα της σύζευξης των αγορών που αποτελεί κατεύθυνση και υποχρέωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, η ίδια επισήμανε: «Το πλάνο είναι να γίνει σύζευξη της Ελλάδας με την ιταλική αγορά και/ή παράλληλα με την βουλγαρική αγορά» και τόνισε ότι «η σύζευξη των αγορών με βάση το target Model αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας».

Επιπλέον, η ίδια επισήμανε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ συστάθηκε τον Ιούνιο του 2018 (19.6.2018), ενώ υπενθύμισε ότι βασική αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ και του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κανονισμού Εκκαθάρισης. Σημείωσε δε, ότι η ΡΑΕ έδωσε με σχετική απόφασή της κατευθύνσεις για τη θεσμοθέτηση των κανονισμών των τεσσάρων νέων αγορών και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές. Επίσης, η ίδια παρουσίασε τη δομή της αυριανής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή του target Model.

Από την πλευρά της το στέλεχος της Διεύθυνσης Λειτουργίας Αγορών της ΕΧΕ ΑΕ, Ευτέρπη Λαμπαδίτου, παρουσίασε στην εκδήλωση τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στον φορέα εκκαθάρισης που απαιτείται για την διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έθεσε επί τάπητος στους συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Παρουσιάζοντας το σύστημα συναλλαγών, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, και τον τρόπο λειτουργίας αυτού, η κ. Λαμπαδίτου εξήγησε τη λειτουργία των τεσσάρων νέων αγορών και τα χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές. Επεσήμανε τη λειτουργία του φορέα εκκαθάρισης ως αναπόσπαστου μέρους της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον στόχο της εταιρείας ΕΧΕ ΑΕ, που είναι η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και περιβαλλοντικών προϊόντων (εγγυήσεις προέλευσης) και στη συνεχεία υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης συμμαχιών με άλλες αγορές της περιοχής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εταιρική δομή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ και επεσήμανε ότι η λειτουργία των τριών αγορών αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΧΕ ΑΕ, ενώ τόνισε ότι ο φορέας εκκαθάρισης θα είναι 100% θυγατρική της ΕΧΕ ΑΕ και θα ιδρυθεί άμεσα.

Σχετικά με την Αγορά Εξισορρόπησης σημείωσε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και υπογράμμισε ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον φορέα εκκαθάρισης που θα αναλάβει αυτή την αγορά.

Ο ειδικός επιστήμονας της Αρχής και Προϊστάμενου του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, Βασίλης Ζούβιας, παρουσίασε την εξέλιξη του μηχανισμού δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση. Ανέφερε ότι δυο χρόνια πλέον από την εισαγωγή του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών, ο αντίκτυπος από την εισαγωγή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού μέτρου στην αγορά συνεχίζει να είναι σημαντικός, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων στην οριακή τιμή συστήματος και ταυτόχρονα, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πεδίο στο οποίο οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την περαιτέρω διείσδυσή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ