Prodea Investments: «Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στα κτίρια»

Prodea Investments: «Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στα κτίρια»
Τα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αποτελούν την επόμενη μεγάλη πρόκληση και βασικό πυλώνα της πράσινης πολιτικής για την Prodea Investments, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ακινήτων.

Δρ. Αριστοτέλης Καρυτινός – CEO

Πρωτοπόρος στην Ελλάδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ και το μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων κτιρίων στη χώρα, που όλα συνοδεύονται με τα ανάλογα «πράσινα» πιστοποιητικά.

Η PRODEA Investments πρώτη υιοθέτησε πρακτικές αειφορίας, εναρμονισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), ανοίγοντας τον δρόμο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες βιώσιμης ανάπτυξης. Έχοντας δημιουργήσει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με σύγχρονα κτίρια, πιστοποιημένα κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) για την ενεργειακή τους απόδοση, το δεύτερο βήμα της πράσινης πολιτικής της εταιρείας αποτελεί ο μηδενισμός του ανθρακικού αποτυπώματος. Εκτός από τη συνεισφορά τους στη διάσωση του πλανήτη, η υπεραξία που αποκτούν τα πράσινα ακίνητα, και δη αυτά που χρησιμοποιούν δική τους ενέργεια, είναι ιδιαίτερα σημανική.

Το «πράσινο» real estate

Tο real estate αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία του πλανήτη, με αποτίμηση 400 τρισ. ευρώ. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό αποτίμησης του real estate, είτε πρόκειται για εμπορικά ακίνητα, είτε για κατοικίες, ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ. Ως η μεγαλύτερη βιομηχανία του πλανήτη, ο κλάδος αποτελεί και το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο. Ειδικότερα, η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως, όταν οι άλλοι δύο ισχυροί μεν, μικρότεροι δε, κλάδοι της οικονομίας, αυτοί των μεταφορών και της βιομηχανίας, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 36% και 24% αντίστοιχα.

Αναλύοντας περαιτέρω την προέλευση της ενέργειας από κτίρια και το ποσοστό 40%, που αφορά τον κλάδο του real estate, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση προέρχεται από τον οικιστικό τομέα, καθώς τα 2/3 της ενέργειας καταναλώνουν οι κατοικίες και το 1/3 περίπου τα εμπορικά κτίρια, τα γραφεία, τα καταστήματα και τα logistics.

Το επόμενο βήμα

Αναπτύσσοντας τη στρατηγική της μετάβασης από τα ενεργοβόρα κτίρια σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και τους λόγους που η PRODEA ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, η εταιρεία επιθυμεί να αφήσει το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις επενδύσεις της, με στόχο να το μηδενίσει. Η ενεργειακή μετάβαση, εξάλλου, αποτελεί αναγκαιότητα που απορρέει από την αναγνώριση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, απέναντι στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη Συμφωνία των Παρισίων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εάν φτιάξεις πράσινα κτίρια και τα τροφοδοτήσεις με πράσινη ενέργεια μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Εμείς έχουμε κάνει το πρώτο βήμα, αναπτύσσοντας πράσινα κτίρια τα οποία έχουν μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση κατά 40% περίπου. Η μεγάλη και πιο σημαντική πρόκληση είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Τα εμπορικά κτίρια καταναλώνουν κυρίως (80%) ηλεκτρική ενέργεια οπότε για να πετύχει κάποιος την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματός τους πρέπει να καταφέρει να παραγάγει ο ίδιος «καθαρή» ενέργεια χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τους χώρους του κτιρίου. Μελλοντικά, ίσως να θεωρείται αυτονόητο, όμως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, με παραγωγούς ΑΠΕ τους ιδιοκτήτες τους.

Η PRODEA Investments μελετά το νέο περιβάλλον και ετοιμάζεται να μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στους χώρους των κτιρίων που κατασκευάζει, ενέργεια που θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι ενοικιαστές, με πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους, την οικονομία και το περιβάλλον.

Bρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ενεργειακά αυτόνομα κτιρια, με παραγωγούς ΑΠΕ τους ιδιοκτήτες τους.

Το νέο περιβάλλον

Για το επόμενο βήμα, θα χρειαστεί να γίνουν νέες επενδύσεις με προτεραιότητα στα δίκτυα απορρόφησης και διανομής ενέργειας αλλά και σε στοιχεία αποθήκευσης. Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να οδηγηθούμε στην αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία κατανάλωση. Χρειάζονται επαρκή δίκτυα αλλά και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας με λογικό κόστος. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες καθώς θέλουμε να προσφέρουμε στους ενοικιαστές μας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής μας.

Η συνεισφορά μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ενοικιαστές μας καθώς θα μπορούν να καταναλώνουν με χαμηλότερο κόστος την ενέργεια που θα παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ στην ταράτσα ή στο οικόπεδο του κτιρίου που ενοικιάζουν. Σκεφτείτε το πολλαπλό όφελος μιάς τέτοιας πολιτικής. Μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση λόγω «πράσινου» κτιρίου αλλά και μειωμένο κόστος της «καθαρής» ενέργειας που θα καταναλώνουν, για τους χρήστες, ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος και υψηλής ζήτησης κτίρια, για τους ιδιοκτήτες.

Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη

Ως ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ακινήτων, η PRODEA Investments πρώτη επένδυσε σε ενεργειακά και βιοκλιματικά αποδοτικά κτίρια, οδηγώντας τον κλάδο στη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Φωτεινό παράδειγμα για τον κλάδο, η εταιρεία διακρίνεται για τις σημαντικές επενδύσεις σε αειφόρα projects ακίνητης περιουσίας και τη συμβολή της, τόσο στον τομέα του real estate, όσο και του περιβάλλοντος και της οικονομίας ευρύτερα. Αυτή τη στιγμή, τα υπό ανάπτυξη και νέα projects αποτιμώνται στα 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι κτίρια με πράσινη πιστοποίηση.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023