Prodea: Νέες επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ σε οικιστικά ακίνητα 

Prodea: Νέες επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ σε οικιστικά ακίνητα 
Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA INVESTMENTS
Τα νέα χαρτοφυλάκια BtS και BtR, η αναζήτηση νέων ευκαιριών και τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών που σηματοδοτούν τη νέα εποχή.

Με επενδύσεις σε οικιστικά project της τάξης των 45 εκατ. ευρώ και περαιτέρω δραστηριοποίηση στον οικιστικό κλάδο, που θα μπορούσε δυνητικά να συνδεθεί με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ, απαντά η PRODEA Investments στη ζήτηση για “πράσινα” κτίρια που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εν μέσω κρίσης.

Διεισδύοντας και στον τομέα των ποιοτικών κατοικιών η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στη χώρα, προέβη πρόσφατα στην απόκτηση πέντε εταιρειών στις οποίες ανήκουν εννέα οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο κτίριο κατοικιών πλήρως μισθωμένο, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικού προϊόντος προς πώληση (Build to Sell or BtS) και ενοικίαση (Built to Rent or BtR).

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο BtS περιλαμβάνει 4 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας άνω των 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ. σε Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

Το χαρτοφυλάκιο BtR περιλαμβάνει 5 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα.

Η επένδυση της Prodea για τα συγκεκριμένα projects εκτιμάται περί τα 45 εκατ. ευρώ ενώ στόχος της είναι η περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον οικιστικό κλάδο που θα μπορούσε δυνητικά να ανέλθει σε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ εάν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για χαρτοφυλάκια που προστίθενται σε οικόπεδο στο Ελληνικό που αποκτήθηκε από την Prodea, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., στο οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ..

Η Prodea -που στοχεύει σε απόδοση από 7% και πάνω- ενισχύει σταθερά την ηγετική της θέση στην αγορά συνεργαζόμενη επίσης με έμπειρη ομάδα ειδικών, που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη, πώληση και διαχείριση οικιστικών projects.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργανώθηκε στα νέα γραφεία της εταιρείας από την ηγετική της ομάδα, με επικεφαλής τον Αριστοτέλη Καρυτινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PRODEA. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η δυσκολία εντοπισμού των κατάλληλων οικοπέδων στην αγορά, καθώς “από τα 100 οικόπεδα που βλέπει η εταιρεία επιλέγονται τα τέσσερα”. Η διοίκηση της Prodea αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις της σε τομείς όπως η ξενοδοχειακή αγορά και τα logistics ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στην ιδιωτική τοποθέτηση, όπου η σχετική διαδικασία με εγχώριες τράπεζες που έχουν αναλάβει τη διενέργεια private placement είναι σε εξέλιξη. Θα διατεθεί κατά τις πληροφορίες 10-15% σε εγχώριο επενδυτικό κοινό και θεσμικούς ενισχύοντας τη διασπορά της μετοχής (free float), που κυμαίνεται σε 5%.

Τα νέα γραφεία της PRODEA Investments

Εντωμεταξύ, η Prodea Investments αλλάζει εποχή και με την μετεγκατάστασή της. Μετέτρεψε ένα προπολεμικό κτίσμα, ιδιόκτητο, συνολικής επιφάνειας περί των 3.000 τ.μ., στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών που εξυπηρετεί την απαιτητική δομή της εταιρείας, ήτοι την οργάνωση σε τμήματα, την εργασία ομάδων σε διατάξεις open space, αλλά και κλειστά διοικητικά γραφεία.

Το κτίριο, διαμπερές προς την οδό Μιλτιάδου, με υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, τέσσερις ορόφους, δύο εξώστες και δώμα με θέα την Ακρόπολη, υπέστη παρεμβάσεις, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να βασίζεται σε δύο άξονες: επέμβαση σε ένα προπολεμικό κτίριο με διατηρητέα όψη και έντονο εσωτερικό διάκοσμο και σχεδιασμό ενός γραφειακού χώρου συμβατού με το πρότυπο LEED και το πρότυπο WELL.

Το κτήριο έχει πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED σε επίπεδο Gold και βρίσκεται υπό πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο WELL.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Προγραμματικά, τοποθετήθηκαν στο ισόγειο η ιδιαίτερης αισθητικής υποδοχή και ο χώρος αναμονής και πίσω από αυτά ο χώρος εκδηλώσεων, καθώς και χώρος χαλάρωσης των εργαζομένων της εταιρείας. Στο μεσώροφο βρίσκεται το boardroom, το οποίο περιβάλλεται από γυάλινα polarized πετάσματα που του επιτρέπουν ελεγχόμενη εποπτεία στον ισόγειο χώρο. Γραφεία ανοιχτά και κλειστά καθώς και meeting rooms, αναπτύσσονται στους δύο πρώτους ορόφους. Στον τρίτο όροφο βρίσκονται τα διοικητικά γραφεία της εταιρείας ενώ στον τέταρτο, βρίσκονται τμήμα των ανοιχτών γραφείων καθώς και το εστιατόριο με τον εξωτερικό του χώρο. Το δώμα, διαμορφώθηκε ως ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με φυτεύσεις, πέργκολα, ενώ στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι και ένας άνετος χώρος άθλησης για τους εργαζόμενους.

Οι ανοιχτοί χώροι στους οποίους αναπτύσσονται θέσεις εργασίας έχουν σχεδιαστεί με βάση ένα σύστημα οργανικής τοποθέτησης γραφείων σε cluster μονάδων. 

Επιπλέον, βασική πρόκληση που έθεσε η υπάρχουσα μορφολογία του κτιρίου, ήταν η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους. Το κτήριο διαθέτει δύο ανελκυστήρες, εκ των οποίων ο ένας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, και όλοι οι χώροι είναι σχεδιασμένοι με τρόπο ώστε να είναι απολύτως προσβάσιμοι από άτομα που κινούνται με αμαξίδιο.

Οι παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν στο κτίριο ήταν εκτεταμένες και ως στόχο είχαν την εξασφάλιση της λειτουργίας του ως σύνολο τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα, και όχι ως άθροισμα γραφείων ή ορόφων. Κύρια παρέμβαση είναι η διάνοιξη οπών στις οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου για τη δημιουργία ενός αιθρίου ενώ μια ακόμη πρόκληση που έθεσε η μορφολογία του κτιρίου ήταν η ενσωμάτωση σε αυτό όλων των συστημάτων ήχου, ασφάλειας, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, χωρίς όμως τα στοιχεία των επιμέρους συστημάτων να γίνονται αντιληπτά από τον επισκέπτη ή να επιβαρύνουν οπτικά το κτήριο.

Photo: pixabay.com

Τέλος, για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, τοποθετήθηκαν έργα τέχνης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η συγκεκριμένη επιλογή υποδηλώνει τη σχέση της Prodea Investments με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, και ειδικότερα με νέους Έλληνες καλλιτέχνες, των οποίων έργα είτε επιλέχθηκαν, είτε ανατέθηκαν ώστε να σχεδιαστούν αποκλειστικά με αφορμή τα νέα γραφεία της εταιρείας. Και στις δύο περιπτώσεις, η τέχνη λειτουργεί οργανικά με τον υπόλοιπο σχεδιασμό, και δεν είναι μια εκ των υστέρων προσθήκη.

Συνολικά, η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία συγχρονικότητας και διαχρονικότητας, τον προγραμματισμό, τη χωροθέτηση, την υλικότητα, την παρουσία εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών, και τέλος την ανάγκη συμβατότητας ενός αισθητικά προηγμένου περιβάλλοντος, με την λειτουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικά χώρου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εργοδότης: Prodea Investments

Τοποθεσία: Αθήνα

Χρόνος Εκτέλεσης: 2019 – 2020

Αρχιτεκτονική Μελέτη: URBAN SOUL PROJECT

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη : ΔΕΚΤΗΣ

Μελέτη Φωτισμού: REFLECT LIGHTS

Στατική Μελέτη: ΚΑΡΝΑΒΕΖΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

Ακουστική Μελέτη: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ

Φυτοτεχνική Μελέτη: VITA VERDE

Σύμβουλοι LEED/WELL: DCARBON

Κατασκευή: Ballian Τεχνική

Διαχείριση Έργου: PRODEA TECHNICAL DEPARTMENT

Φωτογράφος: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ

Δραστηριοποίησης της PRODEA Investments στον οικιστικό κλάδο στην Ελλάδα