Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα
O επικεφαλής του ΕΟΔΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας συμμετέχει στη μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικό Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Η ακρόαση αφορά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ, καθώς και αν οι καταγγελίες ήταν σε γνώση των άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η εκτόξευση νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ  να τον χαρακτηρίζει «τρομακτικό». «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι.  Έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Πάντως ο κ. Αρκουμανέας, αν και εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν οι αυξημένοι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, εξήγησε πως τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ενώ έπεσε και το RT από το 1,38 στο 1,22.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαμε 2.972 νέα κρούσματα σε 75.578 τεστ (προχθές 3.565 κρούσματα σε 89.521 τεστ), με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 3,93% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 466.441. Στις ΜΕΘ 125 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 3 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 12.870. Ωστόσο, εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία με 161 άτομα να μπαίνουν για νοσηλεία, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μη τυχόν και έχουμε πάλι ασφυξία στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, προκαλεί ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων στις εξής περιοχές:  Ιωάννινα, Κόρινθος, Λάρισα, Εύβοια, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάρος, Χανιά, Μεσσηνία, Αχαΐα και Θήρα.