Προαιρετικά η τέταρτη δόση για όλους από τον Σεπτέμβριο – Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός

Προαιρετικά η τέταρτη δόση για όλους από τον Σεπτέμβριο – Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός
epa09121358 Brewster Ambulance Paramedic Rob Barss administers the Johnson & Johnson Covid-19 vaccine to Leominster home bound residents as part of the pilot mobile vaccine distribution program called, Last Mile Vaccine Delivery, in Leominster, Massachusetts, USA 07 April 2021. Last Mile Vaccine Delivery was formed in conjunction with MASCON Medical, Leominster Fire Department and Brewster Ambulance Service, and is able to distribute over 4000 doses to home bound residents as well as visitors to their vaccination clinics in several Massachusetts underserved communities. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η νέα λειτουργία για τα ραντεβού των πολιτών με δομές υγείας συνδέεται με την πρωτοβάθμια φροντίδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, αυτό θα αποτελέσει ένα τεστ για όλα τα ραντεβού, ακόμα και για τα χειρουργεία.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών, η αναπληρώτρια υπουργός είπε πως η εισήγηση είναι αποτέλεσμα δεδομένων για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, οι οποίοι είναι οι άνω των 60 και περισσότερο οι άνω των 70.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο η τέταρτη δόση θα αφορά όλους τους πολίτες.

Αναφορικά με τη νέα πλατφόρμα για ραντεβού με την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε: «Είναι μια καινούργια λειτουργία για τα ραντεβού για τους πολίτες που συνδέεται με την Πρωτοβάθμια, που έχει γίνει πολλή δουλειά κι από μέρους του δικού μας υπουργείου και του υπουργού, και από μέρους του κ. Πιερρακάκη. Αυτό είναι κι ένα πρώτο test για όλα τα ραντεβού, και για τα νοσοκομεία και για τα χειρουργεία, για όλα. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά με τα ηλεκτρονικά ραντεβού, νομίζω ότι με το εμβόλιο το απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία».

Ερωτηθείσα γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της 4ης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τα εμβόλια, βλέπουν καθημερινά ποιοι είναι οι ευπαθείς ασθενείς, βλέπουν τις ομάδες και εισηγούνται με βάση τα δεδομένα που βλέπουν διεθνώς και στη χώρα μας. Νομίζω λοιπόν ότι η εισήγηση δεν είναι κάτι που είναι μονομερώς κυβερνητικό, είναι κάτι που βασίζεται σε δεδομένα, οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή».

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα επεκταθεί η 4η δόση σε όλο τον πληθυσμό, ανέφερε: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση, όπως θέλετε πείτε το. Αυτό που βλέπουμε από την επιδημιολογική επιτήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει, που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα μη εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε: «Κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε. Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού. Το πώς θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, δόξα τω Θεώ, πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα, με τον καλό καιρό, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό».

Ερωτηθείσα αν ισχύουν τα ρεπορτάζ που θέλουν από 1η Μαΐου να χαλαρώνουν τα μέτρα ή να αποσύρονται, είπε: «Το συζητάμε αλλά και πάλι σας λέω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε».

Για τον εορτασμό του Πάσχα, η κ. Γκάγκα δήλωσε: «Νομίζω ότι η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα, υποχρεωτική δεν είναι. Άρα, όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί, είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος, είναι καλό να φοράμε τη μάσκα».