Πρόγραμμα για τους άστεγους ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

Μέτρα για τους άστεγους ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι:

Δημιουργείται πρότυπο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες.

Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα,  με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Έχουν, επίσης, επιλεγεί και  τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους αστέγους.

Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα

Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Κατά τον κ. Σαμαρά, η κρίση ήταν δοκιμασία για όλους μας, αλλά ανέδειξε και την ανθρωπιά μας. «Όλα αυτά που τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας είχαν ξεχαστεί.

Κοινωνία είμαστε όλοι μας. Και αν συνεργαστούμε πιο στενά και πιο αποτελεσματικά, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: Δεν φεύγω από το υπουργείο Οικονομικών