Προγραμματικές δηλώσεις, μέτρα και έπεται επενδυτική βαθμίδα

Προγραμματικές δηλώσεις, μέτρα και έπεται επενδυτική βαθμίδα
Euro coin above Greek flag piggy bank (Photo by Bjorn Holland / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Τα πρώτα νομοσχέδια πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο - Τα μέτρα που προκρίνονται.

Τα πρώτα νομοσχέδια με αιχμή την οργάνωση του κράτους και τη θεσμοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των εισοδημάτων δρομολογούνται αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Μετά το κλείσιμο της Βουλής στις αρχές Αυγούστου θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αναβάθμιση της οικονομίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Εντωμεταξύ, όπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνέχεια της επίσκεψής του χθες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πριν τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σταδιακή μετατροπή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας για το αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πρώτου νομοσχεδίου του Υπουργείου, σημείωσε ότι θα αφορά στην εκπλήρωση των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού αναπτύσσεται συζήτηση για τα μέτρα που θα προκριθούν σε αυτή την πρώτη φάση, πριν κλείσει η Βουλή και ενόψει της λήξης ισχύος μέτρων όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σούπερ μάρκετ και βενζινάδικων και η έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων στην ενέργεια. Πάντως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, είχε πει ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι για την οργάνωση του κράτους και το δεύτερο θα αποτυπώνει οικονομικές πρωτοβουλίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, στο επίκεντρο είναι μεταξύ άλλων η αύξηση μισθών στο δημόσιο, η ανάκτηση του ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που έχει περάσει στο Υπερταμείο, η ανακούφιση των πολιτών από το επίμονο πρόβλημα της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την κάλυψη επίκαιρων εκτάκτων κοινωνικών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό μένει να γνωστοποιηθούν τα ειδικότερα μέτρα για φοροελαφρύνσεις και μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς και παράταση του Market Pass.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που απορροφά περί τα 500 εκατ. ευρώ. Άλλες παρεμβάσεις αφορούν την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ενώ άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση Youth Pass για τους νέους 18-19 ετών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: