Προγραμματικές δηλώσεις με «γκρίζες ζώνες»

Προγραμματικές δηλώσεις με «γκρίζες ζώνες»

Σε γενικό πλαίσιο, χωρίς κοστολόγηση, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – Κρίσιμο Eurogroup την Τετάρτη.

Επανάληψη των προεκλογικών εξαγγελιών, χωρίς αναλυτική κοστολόγηση ήταν η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε πολύ ηπιότερους τόνους για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την κατάτμηση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με ορίζοντα το 2016.

Επίσης η λέξη διαγραφή χρέους αντικαταστάθηκε πλέον από τον όρο αναδιάρθρωση. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) αναμένεται να ισχύσει από φέτος, ενώ όλες οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία θα τεθούν σε ισχύ από το 2016.

Κατά τα λοιπά, η ομιλία του Πρωθυπουργού περιείχε αρκετές σχετικά ανέξοδες εξαγγελίες, που ακούγονται θετικά στα αυτιά της κοινής γνώμης, όπως:

-η κατάργηση των μετακλητών και των συμβούλων στα γραφεία των υπουργών,

-η μείωση κατά 50% στον στόλο των αυτοκινήτων στα υπουργεία,

-η πώληση των πολυτελών κυβερνητικών αυτοκινήτων,

-η πώληση του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη,

-η κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων,

-ο περιορισμός κατά 30% του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου,

-η κατά 40% μείωση στην προσωπική φρουρά του Πρωθυπουργού και των υπουργών

-η κατάργηση της ασυλίας για τα ΔΣ του ΤΑΪΠΕΔ, του ΤΧΣ και της ΤτΕ.

Στις προγραμματικές εξαγγελίες περιλαμβάνεται ακόμη:

-η χορήγηση δωρεάν σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες οικογένειες που έπεσαν θύματα της κρίσης την τελευταία 5ετία, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών, ούτε στο ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό

-η άμεση επαναπρόσληψη όλων των αντισυνταγματικά απολυμένων από το Δημόσιο, των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στα φορολογικά όπως ανακοινώθηκε:

-καθιερώνεται ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις, οι συντελεστές της οποίας όμως δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί,

-επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ,

-καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό,

-κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με τον Πρωθυπουργό να κάνει έκκληση να πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014,

-ευκολότερη υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς όμως να εξειδικεύεται ποιες θα είναι οι αλλαγές.

Το Δεκέμβριο επιστρέφει -σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες- ως δώρο Χριστουγέννων η 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας για καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ενώ παγώνει οποιαδήποτε ρύθμιση είχε περιληφθεί στο mail Χαρδούβελη για μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά εξαγγέλθηκε το άμεσο ξήλωμα όλων των διατάξεων που πέρασαν με το Μνημόνιο, όπως:

-η αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων,

-η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων,

-η επαναφορά των 3ετιών,

-η επαναφορά της διαιτησίας,

-η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις,

-η κατάργηση του μειωμένου μισθού για τους νέους έως 25 ετών.

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά, όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες έως το 2016.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ανακοινώθηκε η ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείρισή τους, ενώ μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο των ρυθμίσεων, παγώνουν όλοι οι πλειστηριασμοί και απαγορεύεται η μεταβίβαση δανείων σε τρίτους.

Ο Πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, αντίθετα, αν και τόνισε πως δεν παραχωρούνται δίκτυα, υποδομές, φυσικός και ορυκτός πλούτος, συμπλήρωσε ότι κάθε πρόταση για ιδιωτικοποίηση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Για τις τράπεζες, όπως ήταν αναμενόμενο, θα τροποποιηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ, προκειμένου η κυβέρνηση να ασκήσει τα δικαιώματά της στις 4 συστημικές τράπεζες.