Προειδοποιεί ο Άσαντ για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση

Προειδοποιεί ο Άσαντ για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση

Δηλώσεις του Σύρου προέδρου με αφορμή την προέλαση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ - Χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις στη Συρία επιβεβαιώνει ο ΟΑΧΟ.

«Οι χώρες της Δύσης και οι χώρες που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στη Συρία και στην περιοχή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η αυξανόμενη απειλή θα φθάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις χώρες που έχουν υποστηρίξει την τρομοκρατία και της έχουν επιτρέψει να αναπτυχθεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς υποδεχόταν στη Δαμασκό μία αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα, συμφωνόντας τρόπον τινά και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που νωρίτερα είχε πει πως η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει κάποια επίθεση στο έδαφός της από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», το οποίο προελαύνει στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Συρίας κατηγορεί εδώ και καιρό τα κράτη της Δύσης, την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου ότι βοηθούν και χρηματοδοτούν τους αντάρτες, με τους οποίους βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε πόλεμο.

Ο Άσαντ ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στην προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) που διεξάγει έρευνα μετά τους ισχυρισμούς για επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί από την ομάδα επιθεωρητών του ΟΑΧΟ, η οποία έγινε στόχος στα επίθεσης ανταρτών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «τοξικοί χημικοί παράγοντες που πιθανόν προκαλούν ερεθισμό στις αναπνευστικές οδούς, όπως το χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά σε ορισμένο αριθμό επιθέσεων». 

 

Οι κατηγορίες «δεν μπορούν να απορριφθούν, ως αποσπασματικές, εσφαλμένες ή εκπορευόμενες αποκλειστικά από πολιτικά κίνητρα», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν «θεμελιώνουν την άποψη σύμφωνα με την οποία τοξικές χημικές ουσίες πιθανόν ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα, όπως το χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία».

Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας δήλωσε ότι η έκθεση «επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιήθηκε» χλώριο στη Συρία.

Σχεδόν το 8% του οπλοστασίου των χημικών όπλων παραμένει στη Συρία, υπογράμμισε η ΟΑΧΟ, επαναλαμβάνοντας ότι η Συρία θα χάσει την προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών παραγόντων που διαθέτει.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόεδρος της Συρίας ο Άσαντ με μόλις… 88,7%

Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την εξάπλωση της βίας στο Ιράκ

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;