Προειδοποίηση El Erian: Η Fed άργησε και τώρα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές

Προειδοποίηση El Erian: Η Fed άργησε και τώρα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές
14 February 2020, Bavaria, Munich: Mohamed Aly El-Erian, former CEO of the Pacific Investment Management Company, speaks on the first day of the 56th Munich Security Conference. Photo: Felix Hörhager/dpa (Photo by Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τον El-Erian, η βύθιση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη νομισματική σύσφιξη είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian δεν σταματά να επικρίνει τη  Federal Reserve για σειρά λαθών που έχει κάνει σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία. 

Όπως υπενθυμίζει, οι policymakers των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη δυναμική των πληθωριστικών πιέσεων (μάλιστα, τις χαρακτήριζα «παροδικές») και, συνακόλουθα, διατηρώντας τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, ακόμα και μετά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στο μεταπανδημικό τοπίο, άφησαν τόσο τις ανατιμήσεις όσο και τις προσδοκίες για αυτές να παγιωθούν.

Πλέον, «ο πρόεδρος της Federal Reserves, Jay Powell, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση – διαφορετικά, αν δηλαδή η νομισματική πολιτική χαλαρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η βεβαιότητα ενός υψηλού ρυθμού αύξησης των τιμών» υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο Allianz. Σε κάθε σενάριο, ο El-Erian υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν «σημαντικές παράπλευρες ζημίες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα» για τους οικονομικούς δρώντες. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει μια ύφεση μειώνεται. «Δυστυχώς η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης, δηλαδή μείωση του πληθωρισμού χωρίς μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη, έχει γίνει δυσάρεστα χαμηλή», είπε ο Εl Erian στο Fortune.

Συντασσόμενος με την άποψη του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morning Consult, John Leer, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed αυτή την εβδομάδα «αύξησαν σημαντικά» τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την ανεργία τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη.

Παγκόσμια επιβράδυνση

Το επιχείρημα του El-Erian για τον λόγο που η οικονομία των ΗΠΑ είναι απίθανο να επιτύχει μια ήπια προσγείωση βασίζεται όχι μόνο στην ανάγκη της Fed να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά και στην ιδέα ότι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία βιώνει επιβράδυνση.

Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δυσκολεύονται, αλλά και πως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Σρι Λάνκα και η Αργεντινή, αντιμετωπίζουν μη βιώσιμους ρυθμούς πληθωρισμού είναι ανησυχητικό.

«Μεταξύ των τριών πιο συστημικά σημαντικών οικονομιών, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη βεβαιότητα μιας ύφεσης, η Κίνα αναπτύσσεται πολύ κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ύφεση λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης της Federal Reserve. Αυτή η κατάσταση θα γιγαντώσει τις μικρές πυρκαγιές που ήδη καίνε σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο El-Erian στο Fortune.

Κρίσεις παντού…

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται πως η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι το μπλοκ οδεύει σε σοβαρή ύφεση.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές τράπεζες έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, καθώς στη χώρα σοβεί μια σοβαρή κρίση που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων, ενώ οι «zero COVID» πολιτικές συνεχίζουν να κλείνουν εργοστάσια και να περιορίζουν την κατανάλωση.

Βέβαια, η ανάπτυξη δεν μειώνεται μόνο στην Κίνα και την Ευρώπη. Οικονομολόγοι σε μεγάλα ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες.

Και, σύμφωνα με τον El-Erian, η βύθιση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών, μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού και της ποσοτικής συρρίκνωσης, είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής.