Προειδοποίηση Fitch για υποβάθμιση των ΗΠΑ λόγω shutdown

Προειδοποίηση Fitch για υποβάθμιση των ΗΠΑ λόγω shutdown

Αν το shutdown συνεχισθεί έως τον Μάρτιο, μπορεί να χρειασθεί να σκεφτούμε εάν όλα αυτά είναι συνεπή με το (αξιόχρεο) ΑΑΑ, σχολιάζει ο Τζέιμς ΜακΚόρμακ.

Η Fitch προειδοποίησε σήμερα για μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης “ΑΑΑ” της αμερικανικής κυβέρνησης εάν η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown) οδηγήσει το χρέος να χτυπήσει το ανώτατο όριο και συνεχίσει να εμποδίζει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

“Εάν το shutdown συνεχιστεί έως την 1η Μαρτίου και η οροφή του χρέους γίνει πρόβλημα κάποιους μήνες αργότερα, ενδεχομένως να χρειαστεί να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε το πλαίσιο της πολιτικής, την αδυναμία να περάσει ο προϋπολογισμός… και εάν όλα αυτά είναι συμβατά με την αξιολόγηση ΑΑΑ”, δήλωσε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack όπως μεταδίδει το Reuters.

“Από την άποψη της αξιολόγησης, το ανώτατο επίπεδο του χρέους είναι αυτό που είναι προβληματικό”, πρόσθεσε.

Περίπου το 25% των ομοσπονδιακών υπηρεσιών παραμένουν κλειστές για 19η ημέρα σήμερα, καθώς το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που θέλει να κατασκευάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη: Διάγγελμα Τραμπ: Το Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα το Τείχος