Τελεσίγραφο Κικίλια για επίταξη ιδιωτών γιατρών

Τελεσίγραφο Κικίλια για επίταξη ιδιωτών γιατρών
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχει στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι σήμερα 45 ιδιώτες γιατροί (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Γιατροί, Αναισθησιολόγοι) μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχουν δηλώσει συμμετοχή για να συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί ήδη σε νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απευθύνουν εκ νέου έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζεται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων) για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Κάνω έκκληση και προσωπικά στους συναδέλφους να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ΙΣΑ, τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, μέσω email, sms και τηλεφωνικά, για την πρόταση του υπουργείου Υγείας και την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των συναδέλφων τους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει προσαρμοστεί για να έχει τη δυνατότητα να δεχθεί αιτήματα ιατρών και από άλλα μέρη της χώρας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και των εκπροσώπων των Επιστημονικών Ενώσεων, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας καθώς και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όπου δίνεται η μάχη με την πανδημία. Τονίστηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη της στενής παρακολούθησης του ασθενή κατά το διάστημα που παραμένει στο σπίτι του με βάση επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προκειμένου να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές

Όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια

Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά.

Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού, είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ και αν δεν ανταποκριθούν θα εισηγηθεί επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε ο υπουργός. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας όπως σημείωσε, και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του κατέληξε.