Προειδοποίηση Κομισιόν: Η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ

Προειδοποίηση Κομισιόν: Η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ
Flag of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe Coe and The European Union EU as seen in the Belgian capital Brussel. Brussels, Belgium on November 19, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Κομισιόν τονίζει ότι η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με τους όρους που έθεσε ο Πούτιν θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

H πληρωμή σε ρούβλια για ρωσικό αργό από αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, σύμφωνα με εσωτερικό νομικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει δει το Reuters.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν οι πληρωμές δεν γίνουν στο ρωσικό νόμισμα.

«Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγούσε σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. όσον αφορά τη Ρωσία, την κυβέρνησή της, την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και τους αντιπροσώπους της» επισημαίνει το έγγραφο, το οποίο έχει τεχνικό και προκαταρκτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε μια ανεπίσημη μετάφραση του ρωσικού προεδρικού διατάγματος της 31ης Μαρτίου.

Το διάταγμα του Πούτιν υποχρεώνει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. να ανοίξουν δύο τουλάχιστον ειδικούς λογαριασμούς στη Gazprombank, έναν για ευρώ ή δολάρια και έναν για ρούλβια, και να κατευθύνουν όλες τις πληρωμές μέσω της τράπεζας.

Οι αγοραστές θα πληρώνουν την Gazprombank στο νόμισμα που ορίζεται στα συμβόλαια – ευρώ ή δολάρια – αλλά η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μόνο όταν η Gazprombank ανταλλάξει το νόμισμα σε ρούβλια μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και καταθέσει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η πληρωμή ολοκληρώνεται όχι στο νόμισμα που ορίζεται στο συμβόλαιο τη στιγμή που γίνεται η κατάθεση στους λογαριασμούς αλλά μόνο σε μια άγνωστη και απροσδιόριστη στιγμή όταν το ξένο νόμισμα μετατραπεί σε ρούβλια και πιστωθεί στον δεύτερο ειδικό λογαριασμό» αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα επιβλέπεται από τη Ρωσία, στερώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες τον έλεγχο των χρημάτων από τη στιγμή της πληρωμής και εισάγοντας απρόβλεπτα επιπρόσθετα κόστη.

«Το ρωσικό κράτος, μέσω της κεντρικής του τράπεζας, έχει πλήρη έλεγχο του ξένου νομίσματος, το οποίο μπορεί να χειραγωγήσει προς όφελός του» υπγοραμμίζει το έγγραφο.