Προειδοποίηση Μόσιαλου: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους για να μην φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα, ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος

«O υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν πρέπει να μείνει μόνο στους άνω των 60» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική.  Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα». 

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος υπάρχει μια αλληλουχία πράγματων για τη θέσπιση ενός σωστού εμβολιαστικού προγράμματος. Αρχικά είπε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα.  Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτευχθεί μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.  

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων. «Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δεν λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δεν θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών», υπογράμμισε. 

Στη συνέχεια, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, πως αν δεν λειτουργήσουν τα θετικά μέτρα, τότε πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμμεση υποχρεωτικότητα. «Αν γίνονταν όλα αυτά η αποδοχή του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί θα είχαν δοκιμαστεί άλλα μέτρα στην πορεία», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε: «Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ, έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλημμα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40άρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλήμματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», τόνισε. 

Ενδεικτικά, έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, υπογραμμίζοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%. Γι’ αυτό ενώ έχει πάρα πολλά κρούσματα κάθε μέρα, δε συμπιέζεται το σύστημα υγείας. 

«Ο αριθμός των νεκρών είναι λίγο μεγαλύτερος από την Ελλάδα, αλλά με έναν πληθυσμό που είναι 62-63 εκατ. Άρα, η Βρετανία μας δείχνει τον δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα,  ο καθηγητής επισήμανε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών. «Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου» ανέφερε.  

Τα 4 ερωτήματα για την Όμικρον 

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μόσιαλος ανέφερε για τη παραλλαγή Όμικρον ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν τέσσερα ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», ανέφερε. 

Όπως είπε, είναι άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι. 

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δε θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια» επισήμανε, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν».