Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ανησυχούμε για την παγκόσμια “έκρηξη” κρουσμάτων της Όμικρον 2

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ανησυχούμε για την παγκόσμια “έκρηξη” κρουσμάτων της Όμικρον 2
epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «Όμικρον 2» είναι η γρηγορότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη που καταγράφηκε έως σήμερα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, για ακόμα μία φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την έξαρση των λοιμώξεων παγκοσμίως και κυρίως στις περιφέρειες της Ευρώπης και της Ασίας – Ειρηνικού. Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφουν αύξηση κατά 8%. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Ευρώπη, όπου περίπου στο 50% των κρατών σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες, πανδημική έξαρση.

Ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε είναι ελλιπής εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των διαγνωστικών τεστ στα περισσότερα κράτη. «Σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ταχύτατη επικράτηση μιας υποομάδας της μετάλλαξης «Όμικρον», της ΒΑ.2, γνωστής και ως «Όμικρον 2». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «Όμικρον 2» μεταδίδεται κατά 30% έως 50% ταχύτερα από τη «συμβατική» «Όμικρον» και είναι η γρηγορότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη που καταγράφηκε έως σήμερα.

«Φρένο» στο Sputnik V

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να διακόψει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, βάζοντας έτσι τροχοπέδη στην αδειοδότησή του και περιορίζοντας το οπλοστάσιό μας έναντι της COVID-19. H δρ Μαριάντζελα Σινάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του οργανισμού, εξήγησε ότι οι επιθεωρήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Ρωσία στις 7 Μαρτίου αναβλήθηκαν επ’ αόριστον εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

Tέλος, η πρωτοφανής έξαρση της πανδημίας στην Κίνα ανάγκασε το Πεκίνο να επικαιροποιήσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο κατά της COVID-19, ώστε να περιλαμβάνει και χορήγηση των αντιιικών χαπιών της Pfizer.