Προειδοποίηση Σι Τζινπίνγκ: Η παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες

Προειδοποίηση Σι Τζινπίνγκ: Η παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες
(210301) -- BEIJING, March 1, 2021 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, addresses the opening of a training session for young and middle-aged officials at the Party School of the CPC Central Committee (National Academy of Governance), March 1, 2021. (Xinhua/Wang Ye) (Photo by WANG YE / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι πιθανόν να έχει «καταστροφικές συνέπειες», κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται online λόγω της πανδημίας.

Το 2017, ο ηγέτης της Κίνας είχε προκαλέσει αίσθηση στο Νταβός όταν υπεραμύνθηκε των ελευθέρων συναλλαγών και της παγκοσμιοποίησης, την στιγμή της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους φόβους που το γεγονός είχε προκαλέσει για αναβίωση του προστατευτισμού.

Σήμερα, ο Σι εμφανίσθηκε και πάλι ως υποστηρικτής της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις και προειδοποίησε για τις εντάσεις που κυριαρχούν στην διεθνή σκηνή.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι η σύγκρουση δεν επιλύει προβλήματα, δεν οδηγεί παρά σε καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με επίσημο κείμενο της ομιλίας του.

Ο κινέζος ηγέτης δεν έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, τον μεγάλο ανταγωνιστή της Κίνας.

«Ο κόσμος μας σήμερα πόρρω απέχει από την ηρεμία. Οι ρητορικές που συδαυλίζουν το μίσος και τις προκαταλήψεις περισσεύουν», είπε, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Η Κίνα, πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο, προωθεί νέες περιφερειακές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου και εγκαινιάζει «νέους δρόμους του μεταξιού» που διασχίζουν την Ευρασία.

Ωστόσο, κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, τους δύο βασικούς της εταίρους, για προσφυγή στο dumping, στην εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού που επιβαρύνουν τα εισαγόμενα προϊόντα και περιορίζουν την πρόσβαση των ξένων εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ