Πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαλυθεί

Πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαλυθεί

Ο Μάριο Μόντι δηλώνει ανήσυχος στο Politico.

O Μάριο Μόντι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον της Ε.Ε. μιλώντας στο Politico. Όπως είπε φοβάται ότι ένας συνδυασμός διεφθαρμένων -όπως είπε- εθνικών πολιτικών, διαρθρωτικών δυσλειτουργιών στη «μηχανή» των Βρυξελλών και εξωτερικών κρίσεων μπορεί να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ΕΕ.

«Η χειρότερα, την επιστροφή του αιμοδιψούς παρελθόντος που προηγήθηκε αυτής» συμπληρώνει.

«Η ΕΕ διέρχεται μια κρίση που για πρώτη φορά ωθεί εμένα και άλλους να σκεφτούμε εάν κατευθυνόμαστε προς τη διάλυση», είπε ο Μόντι.

«Η ΕΕ δεν είχε ποτέ χτυπηθεί ξανά από τόσες πολλές διαφορετικές κρίσεις τέτοιας σοβαρότητας», συνέχισε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, την άνοδο της τρομοκρατίας και την επίμονη οικονομική δυσπραγία της ένωσης. «Αυτό που με ανησυχεί είναι πως, ενώ η ίδια η ΕΕ ιστορικά αναπτύχθηκε μέσα από τη διαδικασία μιας κρίσης, την απάντηση στην κρίση και την πρόοδο, μπορεί αυτή τη φορά να μη συμβεί το ίδιο».

Η απαισιοδοξία του Μόντι πηγάζει από την χαμηλή του εκτίμηση για τις εθνικές κυβερνήσεις και το σώμα που τις εκπροσωπεί στο πάνθεον των Βρυξελλών: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κανείς δεν θα μπορούσε να υποκριθεί πως οι πλήρους απασχόλησης ευρωπαϊκοί θεσμοί (η Κομισιόν, το κοινοβούλιο, η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) ευθύνονται για την απουσία επαρκών και έγκαιρων αντιδράσεων στο τωρινό αστερισμό των κρίσεων”», λέει. «Υπεύθυνο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».