Προϋπολογισμός 2017: Ένα προσχέδιο προς αναθεώρηση

Προϋπολογισμός 2017: Ένα προσχέδιο προς αναθεώρηση
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας(Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) παρακολουθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. Συνεχίζεται για τελευταία μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2016, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μπορούν οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών να ξεπεράσουν το εμπόδιο της επόμενης αξιολόγησης;

Εκτός από το δημοσιονομικό συμβούλιο, που θεωρεί αισιόδοξους τους στόχους του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι, αλλά και αξιωματούχοι των θεσμών, οι οποίοι «βλέπουν» από τώρα αναθεώρησή του με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παρά τους πρόσθετους φόρους 2,6 δισ. ευρώ και τις περικοπές δαπανών ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, αλλά αντίθετα, η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξεως του 2,7%, ενώ από τον αποπληθωρισμό, θα περάσουμε σε πληθωρισμό 0,8%.

Οριακά πάνω από τους στόχους εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα κινηθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά 139 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 3,1 δισ. ευρώ.

Την ουσιαστική αδυναμία βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αποκαλύπτει και η παραδοχή ότι τα έσοδα  παραμένουν ουσιαστικά στα επίπεδα του 2016 παρά το γεγονός ότι εκτιμάται σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων κατά  1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα φαίνεται ότι αποδεχόμαστε τη μη-επιστροφή (τουλάχιστον μέσα στο 2017) των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών (πλην ΤτΕ) από τα ελληνικά ομόλογα, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στους κωδικούς των εσόδων.

Ιδιαίτερη αξία όμως έχει η σύγκριση των πρωτογενών πλεονασμάτων με το ύψος των νέων μέτρων που χρειάστηκαν για να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προβλέπεται σε 1,1 δισ. ευρώ,  έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. ευρώ το 2015. Ωστόσο για να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 2016 χρειάστηκαν νέα μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα το πλεόνασμα του 2017 υπολογίζεται σε 3,3 δισ. ευρώ, (δηλαδή αύξηση 2,2 δια ευρώ, έναντι του 2016). Για να επιτευχθεί όμως αυτή η αύξηση (και παρά την ανάπτυξη κατά 2,7%) θα χρειαστούν μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.