Προϋπολογισμός ΕΕ-2022: Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Προϋπολογισμός ΕΕ-2022: Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
epa08924681 A view of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, seen from Schuman square in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβλέπει 167,7 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 170 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022 κατέληξαν οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου συνολικά, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 167,7 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 170 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Ο προϋπολογισμός του 2022 θα συμπληρωθεί με κονδύλια του Next Generation EU που έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλουν στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.

«Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και στην αύξηση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κρίσεων. Καταθέσαμε μια ρεαλιστική και ισορροπημένη πρόταση που υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη. Στόχος μας είναι η παροχή επαρκών πόρων για τις προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η συνοχή και η καινοτομία. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γίνεται βέλτιστη χρήση των πόρων. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα αποτελεί καλή βάση για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού του 2022» σχολίασε η Irena Drmaž, Κυβερνητική Πληρεξούσιος της Σλοβενίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Το Συμβούλιο προέβη σε λεπτομερή ανάλυση του σχεδίου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022 που υπέβαλε η Επιτροπή στις 8 Ιουνίου.

Προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2021 και να διασφαλιστεί η ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων στην πράξη, το Συμβούλιο προτείνει να μετατεθεί χρονικά μέρος της χρηματοδότησης ορισμένων γραμμών του προϋπολογισμού στο δεύτερο μέρος της περιόδου του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027.

Το Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι οι διαχειριστικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2022, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο των ανθρώπινων πόρων, θα πρέπει να συνάδουν με την ισχύουσα συμφωνία για το ΠΔΠ.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τη θέση του με γραπτή διαδικασία που λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα την παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 18-21 Οκτωβρίου.

Εάν οι θέσεις των δύο θεσμικών οργάνων αποκλίνουν, η περίοδος συνδιαλλαγής των 21 ημερών θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Εάν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2022 έως το τέλος της εν λόγω περιόδου, η Επιτροπή θα προτείνει ένα δεύτερο σχέδιο προϋπολογισμού.