Προϋπολογισμός «καραντίνας» μετά τα νέα στοιχεία για βαριά ύφεση

Προϋπολογισμός «καραντίνας» μετά τα νέα στοιχεία για βαριά ύφεση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει τα νέα στοιχεία, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με το lockdown.

Αντιμέτωπη με ένα πολύ επικίνδυνο διπλό μέτωπο βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά και το νέο lockdown του Νοεμβρίου. Από τη μία οι υπολογισμοί ότι τελικά η ύφεση μπορεί να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό για φέτος, και από την άλλη η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και η τάση όλων των πολιτών να φυλάξουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν στις τράπεζες για τις επόμενες δύσκολες μέρες που έρχονται.

Αυτό το «κοκτέιλ» κακών ειδήσεων έχει ήδη αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να μπει στη διαδικασία να εκπονήσει νέα σενάρια για την πορεία του προϋπολογισμού. Εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη οριοθετήσει τον πήχη της ύφεσης στην περιοχή του 10%, είναι προφανές πως όλοι οι υπολογισμοί πριν το νέο lockdown, πάνε χαμένοι.

Χαρακτηριστικά, η Κομισιόν στις χθεσινές της προβλέψεις οι οποίες δεν περιλάμβαναν το νέο lockdown, εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα είναι 9%. Ακόμα χειρότερα, έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη της προσδοκώμενης ανάκαμψης: Στο 5% το 2021 και στο 3,5% το 2022.

Το τελευταίο δίμηνο του έτους, στην πραγματική οικονομία θα πέσει «καθαρή» ρευστότητα 3 δισ. ευρώ (υπάρχει και ένα ποσό 300 εκατ. ευρώ το οποίο προέρχεται από αναστολές υποχρεώσεων). Το ποσό αυτό αναλύεται σε ενισχύσεις 890 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους (σε αναστολή), 360 εκατ. ευρώ σε άνεργους και 1,7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των δύο νέων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής (1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο).