Προϋπολογισμός: Πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό»

Προϋπολογισμός: Πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατατίθεται αύριο στην Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Στα 900 εκατ. ευρώ ή αλλιώς στο 0,5% υπολογίζεται το δημοσιονομικό κενό για το 2020 και στο οικονομικό επιτελείο ήδη αναζητούν ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για να κλείσει η «τρύπα» και να πειστούν οι θεσμοί. Στην διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η καταθέση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η διαφορά του κενού θα καλυφθεί από την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων, που προβλέπουν ότι θα έχουν από μέτρα όπως η αύξηση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», αλλά και από την ενίσχυση των επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ. Από τη πλευρά των θεσμών όμως ζητούν πιο συγκεκριμένα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ο δεύτερος καθαρά επεκτατικός προϋπολογισμός μετά το τέλος των μνημονίων. Θα περιλαμβάνει μέτρα που θα έχουν καθαρό δημοσιονομικό κόστος 930 -950 εκατ. ευρώ (μικτά 1,2 δισ. ευρώ) και θα αφορούν:

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%

-Μείωση του συντελεστή για μερίσματα από το 10% στο 5%

-Αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας ακινήτων για τρία χρόνια

-Έκπτωση από το εισόδημα ως το 40% για δαπάνες αισθητικής λειτουργικής ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων

-Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως τα 10.000 ευρώ

– Διατήρηση του αφορολόγητου για άγαμους χωρίς παιδιά στα 8636 ευρώ

– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο σε οικογένειες

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τον Ιούλιο

– Επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση

Παράλληλα θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, με στόχο να κλείσει εντελώς η «ψαλίδα». Τυπικά το περιθώριο συμφωνίας λήγει στις 20 Νοεμβρίου. Ένα δεύτερο μέτρο για το κενό του 2020 θα είναι η καλή πορεία του προϋπολογισμού του 2019. Ήδη το Γενικό Λογιστήριο έχει εντοπίσει μεγάλη υποεκτέλεση δαπανών που δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020 τονίζοντας ότι «την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή «βάση» που θα δημιουργήσει το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ». Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και ένα «οπλοστάσιο» ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλής δημοσιονομικής πορείας, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρόσθετος σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s), υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει την άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής»” για την μείωση των κόκκινων δανείων ενώ καθησυχάζει τους συνταξιούχους λέγοντας πως  η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.