Prokaki: Το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο που φέρνει τη νέα εποχή στον σχεδιασμό εκθέσεων

Prokaki: Το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο που φέρνει τη νέα εποχή στον σχεδιασμό εκθέσεων
«Σ’ ένα περιβάλλον που το κοινό θεωρεί ότι τα έχει δει όλα καταργούμε τη μονοτονία των απλών σχεδίων και εξερευνούμε τα περιθώρια διαφοροποίησης», δήλωσε η Managing Director της εταιρείας Prokaki, Αλεξάνδρα Προκάκη.

Η βιομηχανία των εκθέσεων είναι έντονα αναπτυσσόμενη, με ένα σταθερά αυξανόμενο κοινό. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι τάσεις στο design των εκθεσειακών περιπτέρων αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εκθέτες και designers συνεργάζονται στενά, ώστε τα brands να προκριθούν στην κούρσα εντυπώσεων.

Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο και ποικίλα βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό η εταιρεία Prokaki, παράλληλα με την αρχιτεκτονική και το interior design εξειδικεύεται στο σχεδιασμό εκθεσιακών περιπτέρων. Δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή, ΗΠΑ, Ρωσία και Ασία, με διακεκριμένα brands στο πελατολόγιό της και πολυάριθμα ολοκληρωμένα έργα. Η ομάδα της περιλαμβάνει επιστήμονες διαφορετικών κλάδων – ορισμένοι εκ των οποίων από το χώρο της αρχιτεκτονικής, αλλά και του branding – με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται μοναδικά στις απαιτήσεις κορυφαίων εταιρειών που επιθυμούν να ενσωματώσουν  στα έργα τους τις πλέον σύγχρονες τάσεις του σχεδιασμού, σύμφωνα πάντα με την εταιρική τους κουλτούρα και ταυτότητα.

HILLROM- UAE
HILLROM- UAE

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η βραβευμένη εταιρεία Prokaki, παράλληλα με την αρχιτεκτονική και το interior design εξειδικεύεται στο σχεδιασμό εκθεσιακών περιπτέρων. Δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή, ΗΠΑ, Ρωσία και Ασία, με διακεκριμένα brands στο πελατολόγιό του και πολυάριθμα ολοκληρωμένα εκθεσιακά περίπτερα. Η ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες διαφορετικών κλάδων – ορισμένοι εκ των οποίων από το χώρο της αρχιτεκτονικής, αλλά και του branding – με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται μοναδικά στις απαιτήσεις κορυφαίων εταιρειών που επιθυμούν να ενσωματώσουν  στα έργα τους τις πλέον σύγχρονες τάσεις του σχεδιασμού, σύμφωνα πάντα με την εταιρική τους κουλτούρα και ταυτότητα.

Το Fortune Greece μίλησε με την αρχιτέκτονα και Managing Director της εταιρείας ProkakiΑλεξάνδρα Προκάκη, σχετικά με τη νέα, συναρπαστική εποχή στο design εκθεσιακών χώρων. Μία εποχή που ενδυναμώνει την φυσική επικοινωνία αλλά και τη φαντασμαγορία της τεχνολογίας.

TAGHEUER- GREECE
TAGHEUER- GREECE

Ποιο θα είναι το νέο σχήμα των εκθέσεων και ποια είναι τα νέα στοιχεία που εισάγονται;

H βιομηχανία των εκθέσεων σταδιακά επιστρέφει στους ρυθμούς της. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ο δημόσιος διάλογος περιστράφηκε γύρω από τις έννοιες της νέας εποχής, της νέας κανονικότητας, των νέων δυνατοτήτων στην καθημερινή διαβίωση μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία. Η περίοδος που διανύουμε εύλογα έχει δημιουργήσει στο κοινό μεγαλύτερες προσδοκίες για περισσότερη καινοτομία και τεχνολογικά επιτεύγματα που, λειτουργικά και αισθητικά, μας πηγαίνουν στο μέλλον.

Στις εκθέσεις, ο δυναμικός συνδυασμός της φυσικής εμπειρίας και digital στοιχείων, η βιωσιμότητα και η ανάδειξη του progressive thinking των brands είναι ορισμένοι από τους τομείς στους οποίους δίνουν βάση οι εταιρείες – πρωταγωνιστές στην εποχή της επανεκκίνησης.

Ποιος είναι ο νέος, εμπλουτισμένος στόχος των εκθέσεων; Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτόν;

Με την πολυφωνία των brands και των μηνυμάτων, η προσοχή των ανθρώπων είναι διασπασμένη. Το μεγάλο στοίχημα για κάθε brand που συμμετέχει σε μία έκθεση είναι να κερδίσει την προσοχή και πολύ περισσότερο να πετύχει τη συναισθηματική σύνδεση του πελάτη. Η τεχνολογία συνεπώς εξυπηρετεί το συναίσθημα! Είτε αντιληπτή και ενίοτε φαντασμαγορική, όπως στην περίπτωση του VR όπου συνθέτει ένα ζωντανό σκηνικό που αλλάζει σε πραγματικό χρόνο, είτε «αόρατη» στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, η τεχνολογία, σε πρώτο επίπεδο, τονώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που έχουν περάσει πολλή ώρα και έχουν ήδη δει πολλά, στο πλαίσιο μιας έκθεσης.

OFET GROUP- GERMANY

Οι εκθέσεις αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τις εταιρείες έτσι ώστε να γνωριστούν με το κοινό, να προβάλουν τα προϊόντα τους και να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες. Αυτό ήταν κάτι που σίγουρα έλειψε την περίοδο των lockdown. Πώς θα είναι το μέλλον των εκθέσεων στην post-covid εποχή και ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Οι εκθέσεις και οι εμπορικές εκθέσεις παραμένουν πάντα ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγιστεί το ευρύ κοινό. Η παρουσία των επισκεπτών και μόνο αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες είναι ζωντανό. Επιπλέον είναι ένας τόπος συνάντησης, lobbying, γνωριμιών, συζητήσεων, νέων συμφωνιών – όλων αυτών δηλαδή που σε φυσική μορφή έλλειψαν πολύ στην περίοδο των lockdown. Οι εκθέσεις συνδυάζουν την corporate κουλτούρα με την ανθρώπινη πλευρά και στη νέα εποχή θα απογειωθούν.

Ως προς τη δημιουργική σχεδίαση του εκθεσιακού περιπτέρου, τα ερχόμενα χρόνια θα προκαλέσουν τα όρια της δημιουργικότητας των brands και η τόλμη στους τρόπους προβολής των προϊόντων θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα στην προσέλκυση πελατών.

Το μινιμαλιστικό στοιχείο είναι κάτι που ήρθε τελικά για να μείνει στους εκθεσιακούς χώρους; Ποια η σημασία του φωτισμού σε αυτή τη νέα τάση;

Με φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς, ο μινιμαλισμός είναι η αρχιτεκτονική τάση που, από τη γέννησή του ως σήμερα και με κάποιες παραλλαγές, δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στη μόδα. Πλέον είναι βέβαιο ότι αγγίζει με τους δικούς του κανόνες τον εκθεσιακό χώρο. Οι καθαρές γραμμές, επιλεγμένα σχήματα και ένας ελάχιστος συνδυασμός χρωμάτων που απορρέουν από το brand αποτελούν τη βάση που βοηθά ένα περίπτερο να ξεχωρίσει. Η χρήση του φωτισμού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην επιτυχία του μινιμαλιστικού περιπτέρου.

ELVAL- Düsseldorf
ELVAL- Düsseldorf

Ποιο θα είναι το νέο ύφος των περιπτέρων που θα βλέπουμε; Από τι θα αποτελείται;

Ως προς το αρχιτεκτονικό lay out, το παραδοσιακό ορθογώνιο σχήμα – καμπίνα έχει δώσει τη θέση του σε κατασκευές που δημιουργούν τόσο ανοιχτές όσο και κλειστές περιοχές. Τμήματα του εκθεσιακού χώρου ανοίγουν, για να συμβάλλουν στη λειτουργική και συναισθηματική διαχείριση του χώρου. Η γενική διάταξη διαφόρων περιοχών στο ίδιο περίπτερο στηρίζεται στους βασικούς κανόνες για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Σ’ ένα περιβάλλον που το κοινό θεωρεί «ότι τα έχει δει όλα» καταργούμε τη μονοτονία των απλών σχεδίων και εξερευνούμε τα περιθώρια διαφοροποίησης. Το κριτήριο επιλογής των χώρων που ταιριάζουν σε ένα πολυεπίπεδο περίπτερο είναι οι προτιμήσεις των επισκεπτών του. Ένα σύνολο διαφορετικών χώρων εμπνέει ποικιλία συναισθημάτων, κατά τη στιγμή που οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με το brand. Δεν υπάρχει ισχυρότερη ανάμνηση από αυτά τα συναισθήματα!

Έτσι, ο κύριος δρόμος που ακολουθεί ο σχεδιασμός του περιπτέρου είναι η μεγιστοποίηση της εμπλοκής και της ενεργοποίησης του επισκέπτη. Κάθε στοιχείο του σχεδιασμού καθιστά σαφή την ωφέλεια μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρουσιάζονται. Όλα τα μέσα, από τις οθόνες και τα γραφικά, μέχρι τα ευρηματικά στοιχεία όπως ένα pop up store στην περίπτωση των προϊοντικών περιπτέρων, μεταφέρουν την αίσθηση του τόπου και του τρόπου χρήσης των προϊόντων αλλά και των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων τους. Παράλληλα, ο σχεδιασμός της εμπειρίας λαμβάνει υπόψη του και τις διαχρονικές βάσεις ενός καλού περιπτέρου, όπως η σωστή εκτίμηση του χώρου με βάση τους επισκέπτες που αναμένονται. Η εμπειρία απαιτεί ζωτικό χώρο για να αναπνεύσει και να εξελιχθεί.

JX NIPPON- ITALY
JX NIPPON- ITALY

Το κομμάτι της βιωσιμότητας αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για την ενδυνάμωση του brand value. Πώς αυτό συνδυάζεται με την εμφάνιση μιας εταιρείας στις εμπορικές εκθέσεις;

Η εταιρική στρατηγική του κάθε brand ορίζει τους πυλώνες που τη αφορούν και στους οποίους δραστηριοποιείται στο θέμα της βιωσιμότητας. Μέρος της δουλειάς του αρχιτέκτονα είναι να την ερμηνεύσει σε φόρμες, υλικά αλλά και διαδικασίες.  Κατασκευαστικά και ως προς την επιλογή των υλικών, τα βιώσιμα υλικά ενδέχεται να έχουν υψηλότερο κόστος. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα brands κάνουν τη διαφορά, τολμώντας να τα επιλέξουν. Για εμάς η ερμηνεία της βιωσιμότητας σε ένα εκθεσιακό περίπτερο μπορεί να αποτελέσει μέρος της σωστής εφαρμογής του brand ή, εναλλακτικά, μέσα από αρχιτεκτονικές προτάσεις να εμπνεύσει την εξέλιξή του.

QATAR PETROLEUM- ABU DHABI
QATAR PETROLEUM- ABU DHABI

Η τεχνολογία αναδείχθηκε σε σημαντικό παράγοντα της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων εν μέσω πανδημίας. Πώς η τεχνολογία θα ενταχθεί στα εκθεσιακά περίπτερα και τι κερδίζουν οι εταιρείες από αυτό;

Η προηγμένη τεχνολογία και το VR βρίσκονται στην κορυφή των τάσεων των εκθεσιακών περιπτέρων, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται μόνο να γίνουν ακόμα περισσότερο ζωτικής σημασίας. Η χρήση λογισμικού υπολογιστή, φωτισμού, ηχητικών συστημάτων, κινηματογραφικών συστημάτων, καθώς και ρυθμίσεων που δημιουργούνται αυτόματα, ακόμη και ρομπότ θα κυριαρχήσουν στις εκδηλώσεις του μέλλοντος. Η τεχνολογία σημαίνει δέσμευση στη σύγχρονη εκθεσιακή εποχή και δίνει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών. Θεωρώντας ότι η διαδραστικότητα είναι κάτι που όλο και περισσότεροι παρευρισκόμενοι ζητούν, η δυνατότητα παρουσίασης ενός στιγμιότυπου μίας υπηρεσίας σε εικονικό περιβάλλον αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη και τις αρχιτεκτονικές γραμμές του περιπτέρου προσφέρει, από κάθε άποψη, τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη εμπειρία του brand μια άψογη εμπειρία μάρκας. Όταν η χρήση της τεχνολογίας VR και των περιοχών VR συνδυάζεται αρμονικά με τη γενική εμφάνιση και αίσθηση του περιπτέρου, το βέβαιο είναι ότι η φήμη του περιπτέρου θα εξαπλωθεί ταχύτατα από στόμα σε στόμα.

KABOSH- RUSSIA
KABOSH- RUSSIA

Ποια θα ήταν η συμβουλή που θα δίνατε στις εταιρείες κατά τον σχεδιασμό των περιπτέρων;

Να τολμούν, να είναι δημιουργικοί, να είναι πρωτότυποι. Στη νέα εποχή, κάθε σχέση με τον πελάτη κτίζεται και εξελίσσεται στο σημείο που τα brands ξεπερνούν τις προσδοκίες.