Προκαλεί το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ για την προεδρία του Τραμπ

Προκαλεί το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ για την προεδρία του Τραμπ
epa06028183 US journalist Bob Woodward attends to a master class conference entitled Management & Bussiness Summit organizated by AtresMedia about the profession held in Madrid, Spain on 14 June 2017. Bob Woodward became famous together with his colleague Carl Bernstein in The Washington Post for reporting on the Watergate scandal. EPA/FERNANDO VILLAR

«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο...είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν συχνά διαφωνίες. Ωστόσο, ο αυστηρά πειθαρχημένος συνταξιούχος στρατηγός του Στρατιωτικού Σώματος των Πεζοναυτών έχει κρατήσει μυστικές τις προσωπικές διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ, αποτρέποντας την διαρροή τους στα ΜΜΕ.

Ο Μάτις το πετύχαινε αυτό, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει το Politico. Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί την 11η Σεπτεμβρίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος περιγράφει έναν εξοργισμένο υπουργό Άμυνας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων, με τον αρχιστράτηγο του, πρόεδρο Τραμπ.

Σε μία ιδιωτική συζήτηση με συνεργάτες του, ο Μάτις φανερώνει τις πραγματικές σκέψεις του για τον Τραμπ, ενώ τον συγκρίνει με «έναν μαθητή της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού».

Η αποκάλυψη αυτή, φέρνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, ενώ στην ίδια αυτή θέση, έχουν βρεθεί αρκετοί υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αλλά και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Τόσο οι δύο πρώην αξιωματούχοι, όσο και ο σημερινός προσωπάρχης έχουν όπως έχει αναφερθεί, προσβάλει το επίπεδο νοημοσύνης του Τραμπ. Ως άμεση συνέπεια της στάσης τους αυτής, είδαν το επίπεδο των σχέσεων τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεινώνεται ταχύτατα.

Ειδικότερα, ο Τίλερσον που ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μάτις, είδε την τύχη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρίνεται επί τη βάσει της αποκάλυψης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με την οποία, στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως «ηλίθιο».

Σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, η αποκάλυψη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο μία σχέση έντασης που προϋπήρχε μεταξύ του Τραμπ και του (τότε) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με συνέπεια την αποπομπή του Τίλερσον από τα καθήκοντα του, μετά από πέντε μήνες.

Παρά το γεγονός της δημοσιοποίησης αρκετών περιπτώσεων κατά τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφωνίες με τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, ο Μάτις ήταν-μέχρι τώρα- επιτυχής στην προσπάθειά του να μην δημοσιοποιήσει την προσωπική απαξίωση που αισθάνεται για τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Μάτις αισθάνεται ότι έχει ένα σοβαρό καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και έχει εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουσή του με τον Τραμπ.

Έτσι, προκάλεσε κάποια έκπληξη η κίνησή του να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας τα όσα προκύπτουν για την στάση του, από το ρεπορτάζ του Γούντγουορντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προσέβαλε τη νοημοσύνη του Αμερικανού προέδρου.

«Τα περιφρονητικά λόγια σχετικά με τον πρόεδρο που αποδίδονται σε μένα από το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν ειπώθηκαν ποτέ από μένα ή κατά την παρουσία μου. Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνω γενικά να διαβάζω μυθιστορήματα, αυτό, αποτελεί τμήμα μιας συγγραφής βιβλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι ανώνυμες πηγές του, δεν του προσδίδουν αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάτις σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Καθώς υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση, η ιδέα ότι θα μπορούσα να επιδείξω απέχθεια για τον εκλεγμένο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, πρόεδρο Τραμπ, ή να ανεχθώ ασέβεια για το γραφείο του προέδρου, στο οποίο εντάσσεται το υπουργείο Άμυνας, αποτελεί προϊόν της πλούσιας φαντασίας που μπορεί να έχει κάποιος», επεσήμανε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Μάτις την εβδομάδα αυτή, επισκέπτεται την Ασία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η στάση ολικής άρνησης των όσων αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, θα σταθεί ικανή προκειμένου να αντιστρέψει τις οποιεσδήποτε συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε τα όσα επεσήμανε με την ανακοίνωση του πενταγώνου ο Μάτις, στο Twitter.

Από την άλλη μεριά, ο Γούντγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ότι «επιμένει στα όσα παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του».

«Αυτό πρόκειται να εξοργίσει τον Τραμπ», δήλωσε ο Μαρκ Πέρι που είναι ιστορικός με αντικείμενο την στρατιωτική ιστορία, αλλά και δημοσιογράφος, που χρονογραφεί την θητεία του Μάτις στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. «Θα εκδηλώσει την εκδίκησή του», προέβλεψε ο ίδιος, αναφορικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μάτις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την δημοσιοποίηση του σχολίου του σχετικά με τη νοητική ικανότητα του Τραμπ, στο βιβλίο του Γούντγουορντ. Ο Μάτις κρατάει υπερβολικά το στόμα του κλειστό, ενώ σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει προσπαθήσει να παραμείνει μακριά από εκρηκτικές διαφωνίες με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Τα περιστατικά αυτά των διαφωνιών, συνήθως συμβαίνουν σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο ίδιος ήταν πάντοτε πολύ προσεχτικός, ακόμη και σε προσωπικές καταστάσεις κι αναφορικά με το να κακολογήσει τον πρόεδρο», δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πενταγώνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post, ο Γούντγουορντ γράφει ότι ο Μάτις έκανε το σχόλιο μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου. Στην συνεδρίαση αυτή, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξία της επιχείρησης συγκέντρωσης πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κι αναφορικά με τον γρήγορο εντοπισμό πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα.

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε την συνολική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, ο Μάτις του απάντησε: «Το κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γούντγουορντ και έχουν δημοσιευτεί στην Post.

Από την ανταλλαγή αυτή απόψεων με τον Τραμπ, ο Μάτις «εξοργίστηκε και θορυβήθηκε, λέγοντας τους συνεργάτες του, ότι ο πρόεδρος αντέδρασε σαν να είχε την αντίληψη ενός παιδιού στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού», γράφει ο Γούντγουορντ, που είναι αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η αποκάλυψη από τον Γούντγουορντ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις σχέσεις του Μάτις με τον Τραμπ, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ανησυχεί για τις απόψεις που εκφράζει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ για θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Βόρεια Κορέα.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσινγκτον που εκφράζουν την έκπληξη τους, για το γεγονός της μη προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντρών σε πιο συχνά χρονικά διαστήματα.

Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον ΥΠΑΜ του, άρχισε να επιδεινώνεται, μετά από την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ το 2017 και παρά την αρνητική του στάση, για την συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, υποστήριζε ο Μάτις, παρά την τάση του Τραμπ να υποστηρίζει την αποχώρησή τους.

Τραμπ και Λευκός Οίκος αντιδρούν στο βιβλίο του Γούντγουορντ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ο Γούντγουορντ, που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρόμπερτ Νίξον, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου αγνοούσαν κάποιες φορές τις εντολές του προκειμένου να περιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του.

«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο», σχολίασε ο ίδιος ο Τραμπ στην εκπομπή Daily Caller, «είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο Μπομπ Γούντγουορντ, μετά την επίθεση με χημικά, τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον στρατηγό και του είπε ότι θέλει να σκοτώσουν τον Σύρο πρόεδρο. «Να το σκοτώσουμε το μπουρδέλο! Εμπρός! Πάμε εκεί κάτω και τον σκοτώνουμε!», φέρεται να είπε.

Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Μάτις στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του εξήγησε: «Δεν θα κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς του βιβλίου ως «ένα μοναδικό είδος λογοτεχνίας της Ουάσινγκτον» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω εκστομίσει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται παρουσία μου» αυτές οι επιτιμητικές εκφράσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι το βιβλίο «δεν είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες (προέρχονται) από δυσαρεστημένους πρώην εργαζόμενους, που ειπώθηκαν για να αμαυρώσουν την εικόνα του προέδρου».

Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ιστορία σχετικά με τον Άσαντ. «Έχω την ευχαρίστηση να είμαι παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις (…) και δεν έχω ακούσει ποτέ τον πρόεδρο να μιλά για δολοφονία του Άσαντ», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.

Σε ένα άλλο του Tweet αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γούντγουορντ ότι αποκάλεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον «χαζό Νότιο», αλλά και ότι αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς «νοητικά καθυστερημένο».

«Δεν είπα τίποτα από τα δύο. Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει», τόνισε.

Ο Κέλι, από την πλευρά του, σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ποτέ δεν αποκάλεσε τον Τραμπ ηλίθιο και χαρακτήρισε το βιβλίο «εντελώς βλακείες».

Ενισχύεται το κλίμα αμφιβολίας για την παραμονή του Τζον Κέλι στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ήδη οργισμένος με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, όταν χθες είδαν το φως της δημοσιότητας εκρηκτικές λεπτομέρειες από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες ευαίσθητες ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, καθώς ο Τραμπ, μισεί να τον καθοδηγούν, ενώ ο Κέλι έχει δεχθεί να τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, παρά να έχει διαρκείς τριβές με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ απαιτεί υπακοή σε όσα πρεσβεύει, ενώ κατά την άποψη του ίδιου, αλλά και των στενών συνεργατών του, ο Κέλι ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία της προσωπικής του φήμης.

Ο ίδιος κατόρθωσε να διαχειριστεί τις φήμες που κυκλοφορούσαν για μία επικείμενη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο με μία εσωτερική ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουλίου και, σύμφωνα με την οποία, συμφώνησε να παραμείνει στην θέση του προσωπάρχη, μέχρι την προεκλογική εκστρατεία του 2020. Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή από τις δηλώσεις περισσότερων από δώδεκα πρώην αλλά και εν ενεργεία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, αλλά κι ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, η αποκάλυψη για τα σχόλια που φέρεται να έχει κάνει ο Κέλι στο βιβλίο του Γούντγουορντ, φαίνεται ότι επαναφέρει και πάλι το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο. «Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο που έχει μείνει στην κλεψύδρα. Έτσι ήταν ο χρόνος του στον Λευκό Οίκο: μία κλεψύδρα που έφτασε στο τέλος και ενεργοποιήθηκε από την αρχή από τον Τραμπ και επί τη βάσει της επιλογής του», προέβλεψε ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Κέλι.

Η ανακοίνωση που έκανε ο Κέλι τον Ιούλιο, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δημοσιοποιήθηκε, ενώ φαίνεται πως εξέπληξε και τον Τραμπ. Την ημέρα που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του Κέλι υπήρχε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών στον Λευκό Οίκο, ενώ αντιδρώντας στην είδηση κι ο πρόεδρος Τραμπ ανασήκωσε τους ώμους του. «Αυτό είναι καλό για μένα, καθώς έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές», σχολίασε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και σύμφωνα με όσα δηλώνει ένας φίλος του.

Στο βιβλίο του Γούντγουορντ, ο Κέλι φέρεται να χαρακτήρισε τον πρόεδρο Τραμπ «ηλίθιο» στην διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τον πείσουμε για κάτι. Έχει εκτροχιαστεί. Είμαστε στην πόλη των τρελών. Δεν γνωρίζω γιατί βρισκόμαστε εμείς εδώ. Πρόκειται για την χειρότερη δουλειά που είχα ποτέ», φέρεται να είπε ο Κέλι.

Μερικά στελέχη του Λευκού Οίκου αφήνουν να εννοηθεί ότι η άρνηση του Κέλι ότι έκανε το παραπάνω σχόλιο ενδέχεται να ενισχύσει την λογική που έχει καλλιεργηθεί από τον πρόεδρο Τραμπ και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό των «κατασκευασμένων ειδήσεων» σε δημοσιεύματα εφημερίδων που πλήττουν την αξιοπιστία μελών της κυβέρνησης ή αξιωματούχων.

«Η ιδέα ότι αποκάλεσα τον πρόεδρο ηλίθιο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», είπε ο Κέλι ανακυκλώνοντας μία δήλωση που είχε κάνει την περασμένη άνοιξη στο NBC News. «Πάντα ξέρει τι υποστηρίζω και οι δύο μας ξέρουμε ότι η ιστορία αυτή είναι ψεύτικη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ.