Προκαλεί ξανά ο Γιλντιρίμ: Μικρή χώρα η Ελλάδα, πιο μικρή και από την Κωνσταντινούπολη

Προκαλεί ξανά ο Γιλντιρίμ: Μικρή χώρα η Ελλάδα, πιο μικρή και από την Κωνσταντινούπολη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yildirim (Α), παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Όσο παραμένει ήσυχη, δεν έχουμε να πούμε κάτι».

Συνεχίζεται το μπαράζ των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και σήμερα. Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στην Αγκυρα για το Πρόγραμμα Συνοχής και Υπερπόντιας Εκπαίδευσης, είπε ότι η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη πίσω από την Ελλάδα στην προσβασιμότητα στα πανεπιστήμια.

«Το 2022 είχαμε 76 πανεπιστήμια, σήμερα 186 και σύντομα θα έχουμε άλλα 10. Είμαστε δεύτεροι στον κόσμο στην προσβασιμότητα στα πανεπιστήμια. Αυτό συνέβη τα τελευταία 15 χρόνια. Μη μετράτε την Ελλάδα. Είναι μια χώρα όσο μια πόλη μας. Είναι λίγο μικρότερη από την Κωνσταντινούπολη. Εν πάσει περιπτώσει, είναι γείτονές μας και κάπως θα πορευτούμε. Μην ανησυχείτε. Όσο παραμένει ήσυχη, δεν θα έχουμε να πούμε κάτι».

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να ρίξει τους τόνους μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Οξύνει την κατάσταση η Τουρκία. Είναι δεδομένο πως η στάση της αυτή σχετίζεται με την κατάσταση στο εσωτερικό της και την παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Από την πλευρά μας εξακολουθούμε να αξιοποιούμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό δίαυλο για την προώθηση των εθνικών μας θέσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την ένταση, που έλαβε τις τελευταίες μέρες σημαντικές διαστάσεις.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα, που δεν φοβάται κανέναν και έσπευσε να καθησυχάσει του πολίτες λέγοντας πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, με ισχυρούς συμμάχους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν, διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως η Ελλάδα στο παρελθόν έχει επιστρέψει αμέσως Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν περάσει σε ελληνικά εδάφη κάνοντας περιπολία και κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την απελευθέρωσή τους.

«Καλώ την Τουρκία ως κίνηση καλής θέλησης να επισπεύσει τις διαδικασίες και να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Όπως και εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που πέρασαν για λίγα μέτρα τα σύνορα κάνοντας περιπολία, έτσι περιμένω και τον Τούρκο πρόεδρο να επισπεύσει την επιστροφή των δύο Ελλήνων».